Az alacsony bérek és az elvándorlás demográfiai katasztrófához vezet Délkelet-Európában

bérunió

A jobb élet reményében, a magasabb bérek miatt a fiatalok elhagyják a balkáni és kelet-európai országokat, ahol a lakosság elöregedik, majd elfogy.

A Magyar Hang a Balkaninsight nevű oldal cikkére hivatkozva azt írja: a délkelet-európai, egykori kommunista országok mindegyike tragikus demográfiai adatokat mutat.

A hivatkozott oldal által közzétett előrejelzések szerint 2050-ig Bulgária elveszíti az 1990-es lakosságszámának 38,6 százalékát. Romániában 30,1 százalékos, Szerbiában 23,8 százalékos, Horvátországban 22,4 százalékos, Moldáviában pedig 33,9 százalékos a csökkenés.

Bosznia-Hercegovinában a világon az egyik legrosszabb a reprodukciós ráta (1,26), Koszovóban az átlagéletkor sem kecsegtető, jelenleg mindössze 29 év (az EU-ban az átlagéletkor 42,6 év).

Magyarország 1990 és 2050 között 20 százalékos népességfogyással számolhat, ez egyébként a visegrádi régióban a legnagyobb esés: Lengyelországban 15, Csehországban mindössze 3, míg Szlovákiában 6 százalékos csökkenés várható.

Mivel az embereket nem fizetik meg, azok a nagyobb helyi városok helyett immár Nyugat-Európába mennek dolgozni a térségből

- olvasható a Magyar Hang feldolgozásában.

A Balkaninsight a cikkében azt is írta, hogy a szavazásra jogosultakat tartalmazó listák mindenütt tele vannak olyan állampolgárokkal, akik már külföldön élnek. de ez jó a politikusoknak, mert így könnyebb elcsalni a választásokat – lehet szavazni a távol maradók nevében.

A Bérunió nem lehetőség, hanem az egyetlen esélyírja Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, a Jobbik elnökhelyettese a Facebook-oldalán a Magyar Hangban feldolgozott előrejelzésekre reagálva. A jobbikos politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy tragikus mértékben fogy Magyarország és egész Közép-Európa lakossága, ennek fő oka az alacsony életszínvonalban keresendő. „Ha nem sikerül emelni a béreket, már rövid távon összeomolhat a nyugdíjrendszer. Magyarországon csak a Jobbik áll ki amellett, hogy az EU-s pénzeket a gazdasági és jövedelmi felzárkóztatásra kell költeni! A magyar emberek megérdemlik a létbiztonságot!” - fogalmaz Gyöngyösi Márton. Az ellenzéki párt többször is kiállt korábbi, az európai béruniót célzó kezdeményezése mellett. Ennek lényege az, hogy a kelet-európai országok béreit a nyugat-európai bérszínvonalhoz kell közelíteni az elvándorlás megállítása érdekében.