Újabb jogköröket vonhatnak el Káslertől Palkovics javára

Kásler Miklós humánminiszter
Kásler Miklós humánminiszter

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterrel nem lehet annyira megelégedve Orbán Viktor, mint elődjével, Balog Zoltánnal volt. Legalábbis erre enged következtetni, hogy újabb területet vonhatnak el az Emmi felügyelete alól és helyezhetik át a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá.

Noha az oktatást és egészségügyet is magába foglaló Emmi egyértelműen alkalmatlan a területek hatásos irányítására, most épp a kettőt összekötő egészségügyi szakképzés kerülhet ki a minisztériumtól.

Az ITM által kidolgozott és a Népszava birtokába került új szakképzési törvénytervezet már nem tartalmazza azokat a jogköröket, amik felruházták Káslert, mint az egészségügyi szakképesítésekért is felelős minisztert, hogy részt vehessen az egészségügyi szakképzési programok szakmai irányításában.

A felsőoktatást, le kellett mondania a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságról, a külügyhöz csatolták át a külföldi egyetemi hallgatók magyarországi tanulását támogató, 10 milliárdos Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, és elvonták tőle három oktatási-tudományos alapítvány jogköreit. Ezek után kiderült, hogy a kutatásfejlesztés és a klinikai gyógyszervizsgálatok területét is vinné az Emmitől az ITM.

A lap minisztériumi forrásból úgy értesült, hogy ha az ITM nem fog törvényi garanciákat biztosítani Kásler Miklósnak arra, hogy az egészségügyi szakképzési programokba legyen beleszólása, az Emmi nem támogatja majd az előterjesztést.