Szerbia kevésbé bízik az EU-ban az elmaradt csatlakozási tárgyalások után

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic

Szerbia kevésbé bízik az Európai Unióban, miután az - Franciaország ellenkezése miatt - elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő a Der Standard című osztrák lapnak adott interjújában.

A szerb elnök úgy vélekedett, hogy bizalomvesztéshez vezet Franciaország ellenkezése a két nyugat-balkáni ország uniós csatlakozási törekvésével szemben.

"Az elutasítás odavezet, hogy az EU még népszerűtlenebbé válik Szerbiában, és még kevésbé fognak benne bízni"

- hangoztatta Vucic.

Szerbia és Koszovó kapcsolatainak az EU által megkövetelt rendezése ügyében a szerb államfő leszögezte:

"Nagyon valószínűtlen, hogy elismernénk Koszovót. Nem hinném, hogy ez be fog következni. De nem zárkózhatunk el a párbeszéd elől."

Indoklásként Vucic az EU Észak-Macedóniával kapcsolatos álláspontját hozta fel.

"Az nem állapot, hogy Koszovó mindent megkap, az elismerést, a területeinket, az embereinket. És mit kapunk mi? Egy esetleges uniós tagságot tíz múlva? És ezt ki garantálja számunkra? Ugyanolyan garancia lenne ez, mint amilyet Észak-Macedónia kapott, amelynek azt ígérték, hogy megkezdik vele a csatlakozási tárgyalásokat?" - tette fel a kérdést a szerb elnök.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozó után arról beszélt, hogy bár a legtöbb tagállam a bővítés mellett érvelt, nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésében, ezért a döntést a jövő évre halasztották el.

Zoran Zaev észak-macedón kormányfő

hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, és országában előrehozott választást jelentett be.

Az uniós bővítés 2013-ban megrekedt, Horvátország csatlakozása után egyetlen államnak sem sikerült gyors csatlakozási tárgyalásokat folytatnia az EU-val.