Putyin és Erdogan megállapodott a kurd milíciának a török határtól való visszavonulásáról

török offenzíva

Ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból - beleértve Tel Rifaatot és Manbídzs városát is - a Népvédelmi Egységek elnevezésű kurd milíciának - állapodott meg kedden Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország újabb 150 órával meghosszabbítja a tűzszünetet a kurdok evakuálásához. A török katonai műveletek övezetén kívül Északkelet-Szíriába szerda déltől bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg egységei. Szíriában a határtól 10 kilométerre orosz és török egységek közösen fognak járőrözni.

ENSZ: Több mint 176 ezer ember elmenekült a hadműveletek miatt

Mindeközben az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric New Yorkban arról beszélt, hogy Több mint 176 ezer ember kényszerült elmenekülni Törökország Északkelet-Szíriában indított hadművelete miatt. Ezek közül közel 80 ezren gyermekek. 

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles "biztonsági övezetből", ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.