Különadót vetne ki a külföldi ingatlanvásárlókra a Jobbik

Építkezés
pixabay.com

Különadót vetne ki a Jobbik az Európai Gazdasági Térségen kívüliek magyarországi ingatlanvásárlására, az ebből befolyt pénzt pedig bérlakásépítésre fordítanák – mondta az Országgyűlésben tartott sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke. A képviselő arról a törvényjavaslatról is beszélt, amely csak a megélhetéshez szükséges összeg felett engedélyezné a végrehajtóknak a jövedelem tiltását.

A napokban terjeszti a parlament elé a külföldiek ingatlanvásárlását megadóztató indítványukat a parlament elé a Jobbik. Z. Kárpát Dániel szerint, ha az uniós szabályozás engedné, akkor nemcsak az Európai Gazdasági Térségen kívüli államok lakóira, hanem minden külföldire vonatkozna a javaslatuk.

A Jobbik alelnöke szerint azért van szükség az általuk javasolt különadó bevezetésére, mert a külföldiek jellemzően befektetési céllal vesznek Magyarországon ingatlant, ezzel viszont tovább szűkítik a piacot, felverik az árakat és a bérleti díjakat.

A tervezett különadóból befolyt, akár milliárdos nagyságrendű összeget bérlakásépítésre fordítaná a párt, és azokat a főbérlőket adómentességgel „jutalmazná”, akik 30 év alatti magyar diákoknak adják bérbe ingatlanjaikat.

Z. Kárpát Dániel arra emlékeztetett, hogy míg a kormány csak szavakban tartja távol a bevándorlókat, jóval százezer fölötti létszámban idegen munkásokat telepítettek be Magyarországra, a letelepedési kötvényprogrammal potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő idegenek tízezreinek adták oda a magyar állampolgárság "előszobáját", miközben Orbán Viktor és kormánya egy szabályos inváziót tűr meg a magyar ingatlanpiacon.

Rámutatott: 2017-ben a teljes ingatlanforgalom 4,8, Budapesten viszont már 8,8 százalékát tették ki a külföldiek vásárlásai, ezen belül pedig 4-5 év alatt egyharmadról kétharmadra ugrott az Európai Unión kívüli vásárlók aránya. A jobbikos politikus nem sokkal korábban az Országgyűlésben is ismertette a javaslatot, amelyre a fideszes Tállai András csúsztatásokkal reagált, majd a bevándorlást támogató kormánypárti politikus magáról megfeledkezve azt mondta Z. Kárpátnak, hogy

Ne szakmaizzá’ te!

"Ne szakmaizzál, te!" - így reagált az államtitkár arra, hogy külföldiek vásárolják fel a magyar ingatlanokat

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője kedden napirend előtti felszólalásában a hazai lakáspiacon megfigyelhető anomáliákra hívta fel a figyelmet. Abból indult ki, hogy miközben a kormány retorikai szinten küzd a migrációs válság ellen, tripla átverés van a történetben.

Létminimumból nem vonhatnának a végrehajtók

Z. Kárpát Dániel a sajtótájékoztatón a párt egy másik javaslatát is ismertette. A Jobbik a kilakoltatottak, illetve a hasonló eljárások elé nézők védelmében azt javasolja, hogy a végrehajtók által foganatosított letiltásokat ne lehessen érvényesíteni az alapvető létfenntartáshoz szükséges jövedelemszintig. Ez azt jelenti, hogy a párt összességében egy olyan alsó vonalat húzna a jövedelmeknél, amely alatt már nem is lehetne végrehajtói letiltásról tárgyalni.
 

Itt nem luxusvillákkal befektetői módon csencselő emberekről van szó, hanem olyanokról, akik az alapvető létfenntartásért küzdenek.

A képviselő szerint ezzel azt lehetne megakadályozni, hogy a végrehajtók miatt több magyar ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy a tartozás levonása után nem tud magának gyógyszert vagy élelmiszert vásárolni.

Győrben még zajlik az etikai eljárás

Z. Kárpát Dániel az Alfahír kérdésére arról is beszélt, hogy az ellenzéki együttműködést eláruló győri jobbikosok elleni etikai eljárás jelenleg is folyamatban van. Az országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a párt győri alapszervezetét azonnal feloszlatták, de hamarosan újjáalakul megbízható és tisztességes helyiekkel.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

sss
2019. november 13. | 20:15
1

"Az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak"

- Kocsis Máté (Fidesz), Budapest, 2019. november 13.

1
sss
2019. november 13. | 16:55
A két ország közti "kölcsönös" tiszteletről beszélt a magyar diplomácia feje.

"Az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak"

- Kocsis Máté (Fidesz), Budapest, 2019. november 13.

A két ország közti "kölcsönös" tiszteletről beszélt a magyar diplomácia feje.