Gyöngyösi: Ha a szimbolikus politika sem megy, akkor mi megy?

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és európai parlamenti képviselője az egység hiányáról beszélt az EP strasbourgi ülésén az észak-szíriai török beavatkozás kapcsán. Gyöngyösi Mártonnal telefonon beszéltünk.

A Jobbik EP-képviselője szerint rossz előjel az, hogy az Európai Uniónak szinte szava sincsen Törökország szíriai katonai akciójával kapcsolatban.

Politikustársaimnak is mindig azt mondom, hogy a szimbolikus politizálás nem éppen nevezhető a közélet csúcsának, de ha már a jelszavak szintjén való kiállás sem megy, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy mi megy?

- tette fel a kérdést Gyöngyösi. A politikus szerint különösen szomorú, hogy az EU blokkolásában a nemrég a Türk Tanácsban ígérgető Orbán Viktor öncélú hőbörgésének is jelentős szerepe volt.

"Az Európai Unió azzal a céllal jött létre, hogy kontinensünkön békét és biztonságot teremtsen, a külvilág felé pedig felerősítse tagállamai hangját. Az elmúlt napok történései ezen a két területen sajnos bukást jelentettek, hiszen a szíriai hadjárat biztonsági kockázatait mi fedezzük, legyen az a migráció, vagy a terrorizmus megerősödése. Emellett az EU ismét nem teljesítette a leckét és nem képviselte hatékonyan nemzetei érdekeit" - figyelmeztetett Gyöngyösi.

A politikus szerint Törökország biztonsági szempontjai kétségtelenül fontos és méltányolandó szempontok, ám azokra az erőszak és a katonai beavatkozás aligha nyújthat valódi megoldást. Ám nem csak ez bizonytalanítja el a közvéleményt jelenleg az Európai Unióval kapcsolatban.

A Jobbik EP-képviselője szomorúnak nevezte, hogy Franciaország megvétózta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával.

"Évek óta hallani a panaszokat a Balkánon egyre erősödő orosz befolyásról és az iszlám fundamentalizmus terjedéséről. Most pedig Európa ahelyett, hogy kezet nyújtott volna a térségnek, óriási pofont adott két olyan országnak, amelyek nyilván nem állnak még készen az uniós tagságra, de látványosan próbálnak megfelelni az elvárásoknak. Ezek után hogyan mondjuk azt a még a névcserét is vállaló Észak-Macedóniának, hogy Európa, és ne kelet felé forduljon?" - mutatott rá a Jobbik politikusa.

"Európa feladata, hogy kiálljon népeiért és ennek érdekében aktív és konkrét eszközöket alkalmazó diplomáciára van szükség" - húzta alá Gyöngyösi.

Október 23. Strasbourgban

A nemzeti ünnepre való tekintettel arról is kérdeztük a Jobbik EP-képviselőjét, hogy részt tudott-e venni valamilyen megemlékezésen. Gyöngyösi Márton elmondta, hogy a parlamenti ülés miatt sajnos nem tudott hazajönni Magyarországra. Így legközelebbi munkatársaival az Európa Tanács strasbourgi épületében elhelyezett, eredeti ’56-os lyukas zászlónál emlékezett meg a forradalom kitöréséről.