Beni Ganz válthatja Orbán barátját Izraelben

Beni Ganz válthatja Orbán barátját Izraelben

A várakozásoknak megfelelően a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganzot bízta meg az új izraeli kormány megalakításával Reuven Rivlin államelnök szerdán, miután a jobboldali Likud párt elnöke, Benjámin Netanjahu eddigi miniszterelnök hétfőn visszaadta kormányalakítási megbízatását.

Az MTI beszámolója szerint a korábbi izraeli vezérkari főnök, Beni Ganz liberális egységkormányt szeretne felállítani, az államelnök szerint ezt minél hamarabb meg kell tenni, hiszen tavaly december óta csak korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezeti az országot.

Megbízatásáról értesülve Ganz elsőként Benjámin Netanjahut invitálta már csütörtökre egyeztető megbeszélésekre. Netanjahu ezt elfogadta, de bejelentette, hogy pártjával a tárgyaláson továbbra is a teljes jobboldali-vallásos blokkot képviseli, vagyis a kneszet 55 törvényhozóját.

Idén kétszer rendeztek előrehozott választásokat Izraelben. Először április 9-én, amely után Benjamin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, mert Avigdor Liberman megtagadta részvételét kabinetjében, és nélküle mindössze hatvan képviselő támogatását sikerült megszereznie.