A kurdok elárulásával vádolta meg az Egyesült Államokat Putyin szóvivője

Szíria

A török-szír határ menti harminc kilométeres sáv elhagyását javasolta a kurdoknak az oroszelnöki szóvivő nem sokkal azután, hogy erről az érintettek nélkül megállapodott a török államfő Vlagyimir Putyinnal. Dimitrij Peszkov szerint, ha ezt nem teszik meg a kurdok, akkor az orosz-török megállapodás érvényét veszti és a török hadsereg

újraindítja az offenzívát.

A szóvivő azt sérelmezte, hogy a látszat szerint az Egyesült Államok arra biztatja a kurdokat, hogy maradjanak a határ közelében, és harcoljanak a török hadsereggel.

Az Egyesült Államok az elmúlt években a kurdok szoros szövetségese volt. Végül azonban magukra hagyta, sőt elárulta őket 

Az amerikai különmegbízott homályosnak tartja a megállapodást

Az orosz hírügynökségek szerint Peszkov James Jeffrey korábbi kijelentéseire reagált. Az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja kedden arról beszélt, hogy az orosz-török megállapodásban sok a tisztázatlan rész, Oroszország homályos kötelezettségeket vállalt.

Jeffrey szenátusi meghallgatásán azt is elismerte, hogy nem konzultáltak vele Donald Trump amerikai elnök azon döntéséről, hogy kivonják az amerikai erőket Szíriából. A különmegbízott elmondta, hogy az észak-szíriai konfliktus alatt dzsihadisták tucatjai szöktek meg az őrizetből.
 
A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles "biztonsági övezetből", ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.