A törökök leállítják a szíriai offenzívájukat - Legalábbis egyelőre

A törökök leállítják a szíriai offenzívájukat - Legalábbis egyelőre

"A kurd kivonulás után ebben a szakaszban már nincs szükség folytatni az offenzívát a jelenlegi hadműveleti területen kívül"

- jelentette ki az MTI közlése szerint a török védelmi miniszter szerdán Ankarában.

Hulusi Akar közleményében tudatta: miután az Egyesült Államok megerősítette, hogy a szíriai kurd fegyveresek az ötnapos tűzszünet lejárta előtt visszavonultak a Törökország által szorgalmazott északkelet-szíriai biztonsági övezetből, "ebben a szakaszban" nincs szükség folytatni a megkezdett offenzívát a jelenlegi hadműveleti területen kívül.

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka a kivonulásról kedden értesítette Mike Pence amerikai alelnököt, aki múlt csütörtökön tető alá hozta a tűzszüneti megállapodást Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni mozgalmi néven ismert SDF-parancsnok szerint csapatai teljesítették a megállapodásból fakadó minden kötelezettségüket. A török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint a fegyvernyugvás török idő szerint kedd este 22 óráig tartott.

A korábbi órákban még nem lehetett tudni - és igazából most sem biztos -, hogy a török hadművelet felfüggesztése az offenzíva tartós leállítását eredményezi-e. Redur Halil, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet szóvivője akkor még úgy vélekedett, hogy Törökország a kivonulás dacára folytatja támadásait, de már a kialakítandó biztonsági övezet peremén túl.

A CDU nemzetközi biztonsági zónát hozna létre Szíriában, hogy stabilizálják a régiót - Belpolitikai vihar lehet belőle

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter, a jobboldali CDU vezetője a Deutsche Wllének (DW) adott interjúban beszélt egy nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági zóna létesítésének szükségességéről. "Ezzel a biztonsági zónával a terror és az Iszlám Állam elleni harc folytatását kísérelnénk meg, ami jelenleg teljesen szünetel"