Kormányválsághoz vezetett Chilében a metrójegy árának emelése

Kormányválsághoz vezetett Chilében a metrójegy árának emelése

Az intézkedést hiába vonták vissza, a tiltakozáshullám folytatódott.

Jelentős kormányátalakítást jelentett be Sebastián Piñera chilei elnök szombaton, azt követően, hogy történelmi jelentőségű tiltakozást tartottak a dél-amerikai országban a társadalmi egyenlőtlenségekkel szemben – tudósít az MTI.

Megkértem az összes miniszteremet, mondjon le annak érdekében, hogy új kormányt alakíthassunk, és képesek legyünk felelni ezekre a kérésekre

– mondta az államfő a nemzethez intézett üzenetében. Piñera ezenkívül bejelentette a rendkívüli állapot feloldását is vasárnaptól, ha azt „a körülmények lehetővé teszik”, hogy – mint fogalmazott – hozzájárulhassanak a normalizációhoz, amelyet „oly sok chilei akar és kíván”.

Piñera bejelentését megelőzően az EFE spanyol hírügynökség szerint

1,2 millióan vonultak helyi idő szerint pénteken a főváros, Santiago utcáira,

hogy az ország gazdasági modelljének reformjait követeljék. A megmozdulás a korábbiakkal ellentétben békésen zajlott.

Millióan tüntettek békésen Chilében

Nagyjából egymillióan tüntettek - ezúttal - békésen pénteken Chile fővárosában, radikális reformokat követelve - közölte Santiago de Chile főpolgármestere, aki egyúttal méltatta a megmozdulás békés, fegyelmezett voltát. A tömeg hatalmas létszáma azért meglepő, mert csütörtökön csak százezren demonstráltak, ötödannyian, mint előző nap.

A dél-amerikai országban egy hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran zavargásokba torkolltak és 19 ember halálát okozták eddig. A Reuters hírügynökség szerint több mint 7000 embert vettek őrizetbe, és több mint 1,4 milliárd dollárnyi (több mint 415 milliárd forint) kár ért chilei üzleteket.

A tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt.

12 forinttal emelték a metró árát, lángba borult a chilei főváros

Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el helyi idő szerint szombaton a chilei fővárosban és egyes külvárosaiban a pénteken kezdődött, majd másnap is folytatódó zavargások miatt - írja az MTI. Az összecsapásokkal és gyújtogatással kísért súlyos rendbontás azokhoz a tüntetésekhez kapcsolódott, amelyeken a metrójegy árának felemelése ellen tiltakozott a lakosság.

A chilei elnök a héten rendkívüli állapotot hirdetett, a közrend feletti ellenőrzést a katonaság vette át, kijárási tilalmat vezetve be Santiagóban és más nagyvárosokban. A lépés felháborodást váltott ki számos chileiben, akik szerint

az elnök szavai és tettei az Augusto Pinochet néhai diktátor uralma alatt fennálló katonai uralomra emlékeztettek.

Piñera a héten új „szociális paktumra” szólított fel, ígéretet téve a minimálbér- és nyugdíjemelésre, arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, és rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét.

A chilei hadsereg szombati közleményében tudatta, hogy helyi idő szerint aznap este feloldja a kijárási tilalmat.