Bottas a falban, Hamiltonnak félig zsebben a hatodik vb-cím

Bottas a falban, Hamiltonnak félig zsebben a hatodik vb-cím

Mexikóban Verstappen autózta a legjobb időt, de figyelmen kívül hagyta a sárga zászlót, így megbüntették.

Frissítés:

Max Verstappentől a versenybírák elvették a pole pozíciót, és a negyedik rajtkockába sorolták, emellett két büntetőponttal is sújtották – írja a Forma-1 hivatalos honlapja. Miután elemezték a videófelvételeket, a rádióforgalmazást és a telemetriai adatokat, úgy vélték, a holland versenyző

megkísérelt értékelhető időt autózni, és nem csökkentette a sebességét az érintett szektorban.

Hozzátették, a sárga zászló tisztán és elég ideig volt látható Verstappen számára. Azt is kiemelték, az előtte futó Vettel jelentősen csökkentette sebességét, ahogy a szabályok előírják.

A döntés eredményeképp a rajtsorrend így alakul:

Leclerc, Vettel, Hamilton, Verstappen, Albon, Bottas.

Korábban írtuk:

Különleges helyszínre, a Mexikói Nagydíj helyszínére érkezett a Forma-1-es mezőny. A pálya azért speciális, mert ellentétben a többi aszfaltcsíkkal, a Hermanos Rodríguez versenypálya a tengerszint felett 2300 méteren fekszik.

Az itteni, ritkább levegő (a légnyomás 781 millibar volt a tengerszint közelében megszokott 1000 millibar helyett) csökkenti a leszorító erőt és a léghűtés hatékonyságát is.

Ennek megfelelően a pilóták nem hajtották túl az autókat, de ki-kicsúsztak a bukótérbe.

Az időmérő első szakaszán a két Red Bull végzett az élen Max Verstappen, Alexander Albon sorrendben, őket a ferraris Charles Leclerc követte. Kiesett Lance Stroll (Racing Point), Kevin Magnussen, Romain Grojean (mindkettő Haas), George Russel, Robert Kubica (mindkettő Williams).

A Q2-ben a versenyzők elkezdtek taktikázni a gumikkal. A legjobb időt Lewis Hamilton autózta, őt mercedeses csapattársa, Valtteri Bottas követte, a harmadik leggyorsabb a Ferrari pilótája, Sebastian Vettel lett. Kiesett a hazai pályán versenyző Sergio Perez (Racing Point), Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo (mindkettő Renault), Kimi Raikkönen és Antonio Giovinazzi (mindkettő Alfa Romeo).

Az időmérőt harmadik szakaszát Max Verstappen (Red Bull) kezdte a legjobban, 1 perc 15 másodpercen belüli időt futott, őt a két Farrari-pilóta, Leclerc és Vettel, majd Hamilton követte. A végén jött a dráma:

Valtteri Bottas az utolsó kanyarban megcsúszott és a falba csapódott.

Így az ezt követően befutott versenyzők időeredményei már nem számítottak, vagyis

az élről Max Verstappen rajtolhat, őt Charles Leclerc, Sebatian Vettel és Lewis Hamilton követi.

A világbajnoki címre matematikailag még esélyes Valtteri Bottas a hatodik leggyorsabb időt autózta, de az is lehet, hogy csak a boxutcából fog rajtolni.

A futam vasárnap magyar idő szerint (vigyázat, óraátállítás!) 20 óra 10 perckor rajtol. Ha az ötszörös világbajnok Hamilton 15 ponttal többet szerezne, mint csapattársa, Bottas, akkor elhódítaná hatodik világbajnoki címét.