Rétvári Bence szerint egyre jobban keresnek a tanárok

""
Rétvári Bence

A mai napon folytatódott az országgyűlés, ahol a napirend előtti felszólalásában a Jobbik országgyűlési képviselője, Ander Balázs gyalázatosnak nevezte a kormány elmúlt 9 évének oktatáspolitikáját. 

A jobboldali konzervatív párt képviselője, Ander Balázs arról beszélt: az Európai Bizottság adatai szerint "igencsak gyalázatosra sikeredett" az elmúlt kilenc év közoktatási mérlege, hiszen míg 2009-ben az alulteljesítő fiatalok aránya nem haladta meg az uniós átlagot, addig ezek a mutatók 2018-ra "brutális zuhanással, iszonyatos mértékben leromlottak", messze az EU-s átlag alá.

"Egy egész generáció egynegyede funkcionális analfabéta, tökéletes alanya minden egybites propagandának, számító agymosásnak"

- jegyezte meg.

Ander szerint ez nem a diákok vagy a tanárok hibája, hanem a kormány által kialakított rendszer "bűne".  

.
Ander Balázs a Jobbik képviselője.

Ander a kormánypárti képviselőkről úgy fogalmazott, hogy míg folyamatosan arról beszélnek, hogy milyen jó eredményeket produkál a hazai oktatás, addig még a saját gyermekeiket is tandíjas magániskolákba íratják.

"A futószalag mellé robotolni, a medencét tisztítani, jachton erotikus szolgáltatást nyújtani, meg majd jó lesz a nép egyszerű gyermeke, ezt gondolhatják önök"

- fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a "cselédvilág 2.0", amiből nem kérnek. A képviselő azt kérdezte, milyen felelősséget érez a kormány a közoktatás állapota miatt, mit tesz a romló tendenciák megfékezésére, illetve a pedagógusok béremelése érdekében.

Rétvári Bence mindezekre úgy reagált, hogy az OECD adatai szerint 2013 és 2017 között nem volt olyan állam, ahol nagyobb mértékben emelkedtek volna a pedagógusbérek, mint Magyarországon. Kiemelte azt is, hogy az OECD átlaga szerint 13 diák jut egy tanárra, míg Magyarországon 10,5 diákkal foglalkozik egy pedagógus. Az államtitkár azzal vádolta a képviselőt, hogy lekezelően beszél a tanárokról és átvette azt a "liberális szöveget", hogy a magyar diák és a magyar teljesítmény a legrosszabb, holott ez nem igaz.

Egyre siralmasabb adatok jellemzik a hazai oktatást

Az Európai Bizottság nemrégiben tette közé legfrissebb felmérését az oktatás és képzés fejlődését elemző, 2019-es adatokat rögzítő Oktatási és Képzési Figyelőjét. A hazánkat is elemző jelentés szerint a koragyermekkori nevelésben és oktatásban részt vevő gyermekek számának növekedésével párhuzamosan az ezen a területen dolgozó pedagógusok képzettségi szintje is emelkedett.