Magyar-orosz megállapodás jött létre a májusi kőolajszennyezés rendezéséről

Szijjártó Péter
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarország megállapodott a májusi kőolajszennyezés rendezéséről az orosz féllel, az érintett államok közül elsőként - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kedden megtartott budapesti sajtótájékoztatón. A Portfolio délelőtt már megírta, hogy Mol és a Lukoil között még a héten aláírásra kerülhet az áprilisban érkezett klórszennyezett olajjal kapcsolatos kompenzáció mértéke. A portál utalt rá: ez nem független attól, hogy Vlagyimir Putyin szerdán ismét Budapestre érkezik.

Szijjártó Péter a keddi sajtótájékoztatón közölte: a dokumentumot szerdán írhatja alá a magyar és az orosz fél. A tárcavezető a Lukoil elnök-vezérigazgatójának jelenlétében elmondta azt is, hogy a tárgyalások során a fölmerült az orosz olajcég és a Mol kapcsolatának kiterjesztése is magas hozzáadott értékű petrolkémiai együttműködésre, továbbá egyeztetések kezdődtek magyarországi kőolajtárolásról - olvasható az MTI tudósításában.

Szijjártó Péter ismertette: a földgáztárolás rekordot döntött Magyarországon, 6,5 milliárd köbméterrel az idén először sikerült elérni a 100 százalékos töltöttséget a belföldi tárolókban. A paksi atomerőmű bővítése a műszaki tervek elfogadását követően a létesítési engedélykérelem elkészítésével folytatódhat.

A több százezer oldalas dokumentum 2020. június 30-ig kerül az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az új blokkok építését a kormány versenyképességi és környezetvédelmi feltételnek tekinti, hiszen nukleáris energia nélkül nem csökkenthető a káros anyagok kibocsátása, és a fenntartható gazdasági növekedés sem nélkülözheti az olcsó és tiszta energiát

- szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter szerint a magyar-orosz energetikai együttműködés zavartalan, biztosítja az ország energiaszükségletét, hosszú távú működtetése iránt a felek elkötelezettek. Hangsúlyozta, hogy Magyarország szinte kizárólag orosz energiaforrásokra támaszkodhat, mivel a délről érkező ellátás feltételei továbbra sem adottak, az érintett országok a szükséges energiapolitikai döntéseket nem hozták meg.

A magyar-orosz együttműködés ennek ellenére még nem olyan jelentős, mint amit a nyugati energetikai cégek építettek ki Moszkvával a szankciók ellenére is, de évről évre szorosabb - tette hozzá. Szijjártó Péter szerint az energiabiztonság nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, így erről dönteni  továbbra is csak a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően szabad.

A Mol elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón Magyarország számára nélkülözhetetlennek nevezte az együttműködést az orosz energetikai cégekkel, a Lukoillal és a Transznyefttyel. Hernádi Zsolt egyszeri esetnek nevezte, hogy az Oroszországból jövő vezetékbe tavasszal klórral szennyezett kőolaj került. A felmerült kérdéseket sikerült gyorsan rendezni, a tárgyalások pedig megerősítették a cégek közötti hosszú távú kapcsolatot - tette hozzá.