Bencsik János: "El a kezekkel a Szent István-szobortól!"

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint Karácsony Gergely veszélyes vizekre evez, mivel október 13-án arra kapott felhatalmazást, hogy integratív vezetője lesz a fővárosnak. Facebook bejegyzésében azt írja: a Lukács György szobor visszavételét elfogadhatatlannak tartja a Jobbik, és arra kéri Karácsonyt, hogy olyan döntést hozzon, amelyet minden jóérzésű budapesti állampolgár magáénak tud érezni.

Bencsik emlékeztetett: 2017 januárjában a Jobbik javaslatára döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy a XIII. kerületi Szent István parkban, Lukács György szobra helyére államalapító királyunk emlékművét helyezi. A tervpályázatot kiírták, azóta már a szobor talapzata is elkészült, a felavatást e hónapra ígérték. Tegnap Karácsony Gergely mégis váratlanul bejelentette, hogy felfüggesztené a szobor felállítását, és a szükséges egyeztetések lefolytatása után olyan javaslatot vinne a Közgyűlés elé, amely "teljes körű egyetértés" mellett határozza majd meg a felállítás pontos helyét - írja a politikus.

Karácsony mégsem állítaná Szent István szobrát Lukács Györgyé helyére

Karácsony Gergely Wass Albert lenácizása, Demszky és Tarlós díszpolgári címe, illetve utóbbi végkielégítésének kétszeresére emelése után ismét rátette kezét a kor ütőerére, és újabb, a modern 21. századi világváros felépítéséhez elengedhetetlen javaslatot tett. Az Index úgy tudja, a fővárosi közgyűlés Karácsony kezdeményezésére november 5-i alakuló ülésén felfüggesztheti a XIII.

"Az új főpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez. Hiszen október 13-án arra kapott felhatalmazást az ellenzéki szavazók többségétől, hogy integratív vezetője legyen Budapestnek. Az ellenzéki voksok között pedig szép számmal voltak nemcsak baloldali, de centrista és jobboldali szavazók is, akik joggal várják el, hogy ne folytatódjon az eddigi ideológiai szekértáborharc. Azt hagyjuk meg Bayer Zsoltnak és csapatának..."

A Jobbik képviselője úgy véli, hogy amennyiben a korábban elfogadott koncepció nem megfelelő, lehetőség van új tervpályázat kiírására. Ugyanakkor hozzátette azt is:

"Lukács György szobrának visszavételét azonban elfogadhatatlannak tartjuk. Nemzetközileg is elismert írói és filozófusi munkássága mellett ugyanis Lukács az alapvető emberi szabadságjogok eltiprásának és az akadémiai tisztogatásoknak lelkes támogatója volt. Fontos rögzítenünk, hogy ennek a korszaknak a modern kori szellemi örököse az Orbán-rendszer. Az az Orbán-rendszer, amely ellen Karácsony Gergely pártja és az összes ellenzéki mozgalom Dávid-Góliát harcot vív."

Bencsik szerint államalapító szent királyunk viszont olyan közös történelmi hősünk, aki megérdemli, hogy szobra a nevét viselő téren állhasson Angyalföldön. 

Vajon a "teljes körű egyetértést" kik és milyen okból hátráltatják? Arra kérem Karácsony Gergelyt, hogy ennek szellemében hozzon megfontolt döntést. Olyan döntést, amelyet minden jóérzésű budapesti állampolgár magáénak tud érezni.

Szobor nem? Stadion igen?

Eközben Karácsony Gergely már arról beszélt, hogy feltételekkel, de tudná támogatni a Nemzeti Atlétikai Központ felépítését.

Karácsony: stadion igen, Szent István-szobor nem?

Arról már írtunk, hogy Karácsony Gergely főpolgármester megkérdőjelezte annak a Szent István-szobornak a létét, amelyet Tarlós István is csak azért állíttatott volna fel a fővárosi Szent István parkba, mert azt a Jobbik kikövetelte. Nos, a politikus bizonytalansága átragadt a stadion-ellenességére is.