Polt Péter munkába is állt: az ügyészség kétmillió forintra büntetné Demeter Mártát

Polt Péter munkába is állt: az ügyészség kétmillió forintra büntetné Demeter Mártát

Kétmillió forint összegű pénzbüntetésre számíthat Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő, amennyiben elismeri, hogy hivatali visszaélést követett el.

A vádirat szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki, írja a főügyészség az Indexhez eljuttatott közleményében.

Az ügyészség vádiratában indítványozta továbbá, hogy beismerés esetén a bíróság ítélje kettőszáz napi tétel, napi tételenként 10 000 forint pénzbüntetésre, azaz összesen kétmillió forintra.

A politikus, miután az országgyűlés felfüggesztette mentelmi jogát, gyanúsítotti kihallgatásán nem tett vallomást. Demeter az Alfahírnek mentelmi joga felfüggesztése előtt úgy nyilatkozott, hogy 

"mivel teljesen törvényesen jártam el, ennek tudatában állok bármilyen eljárás, vizsgálat elé elé. Az világos, hogy a parlament ki fogja adni a mentelmi jogomat, de azt én is meg fogom szavazni, és a bíróság előtt is megvédem az igazamat."

 

Polt Péter már munkába is állt

Sem ő, sem pedig az ügyvédje nem kapott semmilyen hivatalos megkeresést, dokumentumot az ügyészségtől, ismét a sajtóból kellett értesülnie az ügyével kapcsolatos történésekről

- közölte lapunkkal Demeter Márta, hozzátéve:

"a Fidesz tegnap ismét megválasztotta Polt Pétert, aki ma egyből munkába is állt, ez pusztán erről szól".

A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, sorra nyeri a ciprusi repülőúttal kapcsolatos sajtópereket, amelyekben azt állították, hogy minősített adatokat hozott volna nyilvánosságra. A képviselő összefüggést lát az ügyészség legújabb közleménye, és a bíróságon nyertes közérdekű adatigénylési perei között - mint mondta, rengeteg kínos ügy van a kormány számára, amelyeket már nem titkolhatnak sokáig.

Ki kell adnia például a külügyminisztériumnak, hogy miért a 444.hu szerkesztősége melletti lakásban találkoztak Gruevszkivel, miről beszélgettek vele, illetve milyen gyakran, és milyen beosztású emberekkel szokott egyeztetni a hazájában korrupció miatt elítélt volt észak-macedón miniszterelnök. Azt is nyilvánosságra kell hozni, hogy egyáltalán milyen állami ellátásban részesül a Magyarországon menekültként élő Gruevszki.

 

Előzmény

Fideszes képviselők még 2018 októberében feljelentették Demeter Mártát, miközben azt követelték, hogy pártja hívja őt vissza a tisztségeiből, novemberben a lakájmédia már arról cikkezett, hogy az ügyészség is nyomoz ellene. Idén januárban Kövér László házelnök elintézte, hogy visszavonják a NATO parlamenti közgyűlési tagságát, és februárban már nemzetbiztonsági kockázattá is minősítették Demeter Mártát, így elmondhatta magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 1990 óta ő az első olyan képviselő, akit kizártak egy parlamenti bizottságból.