A politika miatt aggódik a sportállamtitkár

.
A 2022-re tervezett multifunkcionális kézilabdacsarnok.

A mai kormányülésen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett, ahol szóba kerültek a közeljövő nagyobb sportberuházásai is. Budapest 2022-ben férfi kézilabda Európa Bajnokságot, míg 2023-ban atlétikai világbajnokságot rendezne.

Mint ismert, a főpolgármester és Gulyás Gergely közös sajtótájékoztatót tartott szerdán, ahol kiderült, hogy az új multifunkcionális kézilabdacsarnokot (az eredeti 15 milliárd helyett már 110 milliárd forintnál jár a beruházás – szerk.) és a Bozsik-stadion építését is támogatja a főváros. Azonban az atlétikai stadion ügyében időt kért Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint részleteiben meg kell ismerniük a beruházást azelőtt, hogy megfogalmazzák álláspontjukat a projektről, de az alapvető hozzáállásuk jelenleg nem támogató.

Karácsony Gergely saját közösségi oldalán úgy fogalmazott:

„Az atlétikai stadion ügyében jelenlegi álláspontunk a kormányéval ellentétes. Mert ebben az ügyben is abból indulunk ki, mint minden más nagyberuházás ügyében.”

  1. a beruházásoknak a zöldfelületek arányát növelniük kell

  2. a beruházások finanszírozásának és működtetésének fenntarthatónak kell lennie, és közösségi célokat kell szolgálniuk

  3. a beruházások költségeinek átláthatónak és ellenőrizhetőnek kell lenniük.

Ha a főváros nem támogatja a Csepelre tervezett létesítmény megépítését, abban az esetben még volna lehetőség arra, hogy egy vidéki város vegye át a rendezés jogát, természetesen csak abban az esetben, ha a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is áldását adná erre.

A 2023-ra tervezett atlétikai stadion.

Az ügy miatt a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja egy közleményt adott ki, amelyben kiállnak a budapesti rendezés mellett.

„A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának vezetősége támogatja mindazok erőfeszítését, akik az atlétikai világbajnokság megrendezésén fáradoznak, és tisztelettel arra kéri a döntéshozókat, hogy lépéseik során egy pillanatra se veszítsék szem elől magát a sportolót, aki nemzetünk eredményességéért, sikereiért is küzd”

– írják a közleményükben.

A kormánypárti Nemzeti Sportnak adott interjújában aggodalmát fejezte ki Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Állítása szerint sajnálatos dolog lenne, ha a politika a sport útját állná. Szabó Tünde szerint, ha nem épül fel az atlétikai stadion, akkor nem lesz hol megrendezni az országban a világeseményt, ez pedig véleménye szerint sportdiplomáciailag és sportszakmailag komoly károkat okozna.