Gyöngyösi Márton: Várhelyi Olivér is egy lelkes fideszes pártkatona

Gyöngyösi Márton: Várhelyi Olivér is egy lelkes fideszes pártkatona

A Jobbik EP-képviselője saját közösségi oldalán reagált arra, hogy Ursula von der Leyen elfogadta Várhelyi Olivért a bővítési biztos posztjára. 

A jobboldali konzervatív párt brüsszeli politikusa szerint Magyarként most örülnünk kellene, hiszen magyar ember eddig még sohasem volt ilyen nagy presztízsű poszt várományosa. 

Gyöngyösi Márton szerint azonban jelenleg mégsem lehet ennek annyira örülni, aminek három fő oka van. 

"Az első a Fidesz-kormány belpolitikája: Európában kevés helyen nézik a magyar köztévé adását, így pontosan tisztában vannak vele, hogy Magyarországon a kormány oligarcharendszert épített ki, megszállta a közintézményeket, ellehetetleníti az ellenzéki médiát, zsarolja és fenyegeti az ellenzéki közéleti szereplőket és általában mindenkit, aki ellenvéleményt fogalmaz meg. Furcsa áthallása lenne annak, ha egy ilyen országból érkező biztos kérné számon a demokratikus előmenetelt Észak-Macedónián, vagy Ukrajnán.

A második a Fidesz-kormány külpolitikája: Európában kevés helyen olvassák a magyar kormány címbitorló napilapját, így pontosan tisztában vannak vele, hogy a Szijjártó-féle külpolitika tömören a „trollkodás, hisztizés és asztalborogatás” fogalmakkal írható le. Érdekesen nézne ki, ha az Európai Unió külpolitikáját egy olyan országból érkezett biztosnak kellene képviselnie, amely ehhez a külpolitikához hozzátenni nem akar, viszont mindenhol rombolja azt. Nem segítette a bizalmat az sem, amikor a minap Orbán Viktor a Türk Tanácsban még vállalásokat is tett, mintha az Európai Bizottság tagjaként Várhelyi Olivér ugyanúgy az ő alárendeltje volna és a Fidesz pártérdekeit szolgálná továbbra is.

A harmadik pedig Várhelyi Olivér személye: ha Várhelyit senki sem ismerné Brüsszelben, az önéletrajzát átnézve még azt is gondolhatnák, hogy ő egy tekintélyes karrierdiplomata, akinek minden „bűne” az, hogy éppen Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, akinek politikáját képviselnie kell. Ám Várhelyit sokan ismerik Brüsszelben és a tárgyalásokról, valamint közösségi médiamegjelenéseiből nagyon jól tudják, hogy Várhelyi tevékenysége a teljes megcsúfolása a közszolgálat szellemiségének és Várhelyi pontosan ugyanolyan lelkes Fideszes pártkatona, mint a többi einstandolt magyar közintézmény élén álló politikai kinevezettek."

Gyöngyösi szerint közel sem biztos, hogy Várhelyi Olivér átmegy majd a bizottsági meghallgatáson és a parlamenti szavazáson is. Ugyanakkor mint írja, igyekszik optimista lenni:

ha ötévnyi biztosi munka nyomán az egykori pártkatona és igazságügyi miniszter Navracsics Tibor most mértékadó jobbközép értelmiségiként mehet majd nyugdíjba, hátha főnököt cserélve Várhelyi Olivér is felfedezi magában a függetlenség rendíthetetlen harcosát és a demokrácia kivont kardú védelmezőjét, aki a Fidesz helyett csak és kizárólag az emberekért kíván dolgozni a jövőben

 - tette hozzá a jobbikos politikus.