Ennyit a fideszes nagyvonalúságról: még ötven százalékot sem szerzett a Fidesz, kétharmad lett belőle Fehérváron

Fehérvár
Facebook/Önkormányzati Kommunikációs Központ

Pénteken írtunk arról, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere büszkén posztolta a Facebook oldalán, hogy teljes a konszenzus a közgyűlésben, sőt, egyenesen kormánypárti önmérsékletről beszél a bizottsági helyek elosztása kapcsán.

Természetesen igen hamar kiderült, hogy ennél azért jóval árnyaltabb a kép. 

Örülök és büszke vagyok rá, hogy miközben más városokban veszekedések kísérik az új testületek felállását, addig Székesfehérváron a demokrácia szabályait és szokásjogait is megtartva, teljes konszenzussal születtek meg ezek a döntések.

- írta a város polgármestere. A sajtóban megjelent információk szerint azt írtuk: miközben a közgyűlésben kétharmados többséget szereztek, eközben a kormánypárti és ellenzéki konszenzussal szavazták meg a bizottságok külső, szakértő tagjait, október végén szintén teljes egyetértés volt az alpolgármesterek, a tanácsnokok, a bizottsági elnökök és tagok személye kapcsán.

Magyarországon furcsa jelenség a jól működő demokrácia, de Cser-Palkovics alapnak tekinti a hozzáállásukat:

Mindig is a demokratikus gondolkodásnak alapjának tekintettem, hogy az ellenőrzési feladatokat ellátó bizottság (pénzügyek, költségvetés, gazdálkodás) elnöke, valamint a város vagyonával, közszolgáltatásaival kapcsolatos ellenőrző feladatokat ellátó tanácsnokok is ellenzéki képviselők legyenek.

És még a kormánypárti önmérsékletet is megemlítette:

a közgyűlésben kialakult 2/3-1/3 arányhoz képest a kormánypárt önmérsékletének köszönhetően az ellenzék kedvezőbb arányban kaphatott szerepet a tanácsnoki és bizottsági struktúrában. Megteremtettük a lehetőségét annak is, hogy minden székesfehérvári ember, aki részt vett a választásokon képviselve legyen a következő évek városfejlesztési munkájában.

Szó sincs önmérsékletről

Cikkünk megjelenését követően lapunknak is elküldték a fehérvári ellenzék álláspontját. Mint írják, "Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester állításával szemben a bizottsági struktúra nem jelenítik meg a Székesfehérváron a képviselőjelöltekre leadott szavazati arányt és így nem érvényesíti a népképviseleti elvet."

Az ellenzék által elküldött táblázat szerint, miközben a Fidesz a helyhatósági választáson mindössze 48,95 százalékot szerzett, a bizottsági tagjainak százaléka már 68,75, vagyis több mint kétharmados többség lett a kevesebb, mint ötven százalékból. Ezzel párhuzamosan az ellenzék a választáson kapott 33,49 százalékához képest mindössze a bizottsági helyek 17,19 százalékát kapta a nagyvonalú városvezetéstől.

"Az adatokból kitűnik, hogy a Fidesz durván felülreprezentált, velük ellentétben, győzelmünk esetén törekedtünk volna a népképviseleti elv érvényesítésére."

- írják az ellenzéki pártok a Fidesz nagyvonalúsága kapcsán.

 

 

 

Orbán: az ellenzéket komolyan kell venni

Orbán Viktor szokásos interjújában a Kossuth Rádióban köszönetet mondott a budapestieknek, hogy „elfogadták, de legalább tudomásul vették" a három kiemelt diplomáciai eseményt a közelmúltban, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Heiko Maas német külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan látogatását. Orbán szerint ha tüntetés is van, az még nagyobb felfordulással jár.