Karácsony Gergellyel korlátoztatná a vasárnapi nyitvatartást a boltzárért ágáló szakszervezet

Tarlós, Karácsony
MTI/Kovács Tamás

A fideszes vasárnapi boltzár mellett 2016-ban egyedüliként kiálló, egyébként áruházi dolgozókból alakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) levélben arra kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, fogalmazzon meg ajánlást a budapesti kereskedelmi vállalatoknak, amelyben a vasárnap nyitvatartás korlátozását kezdeményezi.

A narancsos Magyar Nemzet szerint a 400 ezer munkavállalót képviselő szakszervezet azt szeretné, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakat működtető budapesti cégek 2020-tól vasárnaponként csak 14 óráig tartanák nyitva a boltjaikat, és nem terhelnék a dolgozókat felesleges túlórákkal.

A szakszervezet szerint ez illeszkedne Karácsony programjához, "amely a közszféra cégeinél megtiltaná a dolgozók túlóráztatással történő kizsigerelését. Emellett ez a lépés megfelelne a meghirdetett klímavészhelyzeti állapot érdekében tett törekvéseinek is, amihez konkrét megoldást kínálunk a mindennapi életben szinte mindenki által igénybe vett kereskedelem területén".

Bubenkó Csaba szakszervezeti elnök szerint az intézkedéssel ráadásul "hétfőnként tisztább levegőjű Budapestre ébredhetnének a helyiek, ha vasárnap korábban állnának le a nagy bevásárlóhelyek".

Érdekesség, hogy a narancsos média, amely a rabszolgatörvény elleni kiállás idején korántsem volt ennyire kíváncsi a szakszervezetek véleményére és kezdeményezéseire, akkor a túlóradiktátum ellen szintén kiálló KDFSZ-nek sem biztosított ekkora platformot.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss