Éles lőszerrel lőttek kurd civilekre a törökök

""
Kurd tüntetők kövekkel dobálják a megszálló törökök konvoját
Facebook.com/YPG

Török járőrök kedden tüzet nyitottak kurd tüntetőkre Szíria északi részén, legalább öt ember megsebesült kurd szervezetek közlése alapján. A tiltakozók a török-orosz közös járőrözés ellen vonultak utcára Kobani városában. Kurd források a dpa német hírügynökségnek elmondták, hogy az egyik sebesült állapota válságos.

A beszámolók szerint cipőkkel és kövekkel dobálták meg a törököket, ezután nyitottak tüzet a fegyvertelen civilekre.

A török hadsereg éles lőszerrel lő kurd tüntetőkre, és fényes nappal gyilkolja őket az egész világ szeme láttára

- írta a Twitter mikroblogon Musztafa Bali, a Szíriai Demokratikus Erők nevű, kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője.

A török védelmi minisztérium terrorista provokációnak nevezte a katonák megdobálását, amely nem először fordul elő.

 

Törökország és szíriai arab szövetségesei október 9-én indítottak átfogó offenzívát a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai térségek elfoglalására, miután az amerikai hadsereg kivonult onnan.

Az offenzíva elsődleges célpontja az Iszlám Állam leverésében kulcsszerepet játszó Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia, amely Ankara szerint a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese. A török hadsereg és a kurd milíciák összecsapásainak egy orosz-török megegyezés vetett véget, amelynek értelmében az YPG visszavonult a török határ közeléből.

(MTI)