Ideiglenes elnökké nyilvánította magát a szenátus egyik alelnöke Bolíviában

.

Bolívia ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát helyi idő szerint kedden a La Paz-i szenátusban a felsőház egyik ellenzéki alelnöke, Jeanine Ánez - írja az MTI. 

Ánez az alkotmányra hivatkozva jelentette be, hogy átmenetileg az ország élére áll. Az alaptörvény alapján az elnök és az alelnök lemondása vagy megbízatásának egyéb okokból való megszűnése esetén a szenátus elnöke vagy a képviselőház elnöke látja el az államfői feladatokat, ám vasárnap mindannyian lemondtak posztjukról.

Jeanine Ánez az után jelentette be, hogy ideiglenes államfő lesz, hogy a parlament mindkét háza határozatképtelenség miatt képtelenné vált arra, hogy kijelölje a vasárnap lemondott Evo Morales ideiglenes utódát.

 Az immár Mexikóban lévő Evo Morales szerint Ánez bejelentése puccsal ér fel.

"A történelem legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa történt. Egy jobboldali puccsista szenátor a szenátus elnökévé, majd az ország ideiglenes elnökévé kiáltja ki magát törvényhozási határozatképesség nélkül, miközben cinkosai veszik körbe, és a népet elnyomó hadsereg és rendőrség irányítása alatt áll"

- írta a Twitteren Evo Morales.

A baloldali Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról, miután az országon a választásokat követően három hétig véres tüntetések söpörtek végig, és a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, hogy távozzon az ország éléről, mert az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokat és potenciális csalást észlelt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén. Ő volt az ország első őslakos államfője. Kedden Mexikóba utazott, mert az észak-amerikai országban kapott menedéket.

Megpuccsolta a demokráciát, aztán megpuccsolták őt is

Evo Morales bolíviai elnök vasárnap jelentette be lemondását, pedig októberben hivatalosan megnyerte az elnökválasztást. Mi történt? Evo Morales 2002-ben még elveszítette, de 2005 decemberében már behúzta a bolíviai elnökválasztást, így 2006-tól töltötte be a tisztséget. Morales történelmet írt: az első bennszülött származású elnök, ráadásul ő volt az első, aki a szavazatok több mint felével, 54 százalékával nyert, rekordrészvétel, 84,5 százalék mellett.

Az ország elhagyására szólította fel az amerikai köztisztviselők családtagjait az amerikai külügyminisztérium

Bolívia elhagyására szólította fel az amerikai tisztségviselők hozzátartozóit az amerikai külügyi tárca kedd este kiadott közleményében, melyben egyúttal világossá teszi: nem javasolja az amerikai állampolgároknak, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

A közlemény a bizonytalan helyzetre hivatkozva rendelte vissza az Egyesült Államokba a Bolíviában dolgozó amerikai tisztségviselők családtagjait és rokonait.

A külügyminisztérium egyúttal óvott minden amerikai állampolgárt attól, hogy Bolíviába utazzék. Közölte: a vitatott bolíviai választások utáni lázongások, tüntetések miatt az Egyesült Államoknak jelenleg korlátozottak a lehetőségei az esetlegesen bajba került amerikaiaknak nyújtandó segítségre.