Házkutatást tartottak a Légió Hungária tagjainál az Auróránál történt incidens miatt

Házkutatást tartottak a Légió Hungária tagjainál az Auróránál történt incidens miatt

November 13-án a hajnali órákban országszerte tartott házkutatást a rendőrség a Légió Hungária mozgalom tagjainál és tagjelöltjeinél, ugyanis csoportos garázdaságnak minősítette az október 23-án az Auróra Klubnál történt zászlóégetést és graffitizést.

A mozgalmárokat gyanúsítottként hallgatták ki és rabosították, azonban szabadlábon védekezhetnek. A rendőrség továbbá lefoglalt telefonokat, adathordozókat, a tagok szervezeti ruhadarabjait, tagsági kártyáit, propaganda matricáit.

A Légió Hungária közleményében indokolatlannak minősítette és elítélte a hatóság fellépését, mert úgy látják, minden meggyanúsított személyt kihallgathattak volna idézés útján, ahelyett, hogy a hajnali órákban megzavarják családjaik nyugalmát, illetve többeket presszió alá helyezve kényszerítenek munkahelyük elhagyására. 

A túlzónak minősített fellépés hátterében azt a nyomást sejtik, amit "a hazai és nemzetközi sajtó, illetve a közélet számos szereplője generált az ügy kapcsán."

A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz érkezett október 23-i bejelentés szerint ismeretlenek leszakították az Auróra Kultúrközösségi Központra kihelyezett zászlót, azt felgyújtották és megrongálták az épület falát, ami miatt a BRFK nyomozást rendelt el. A Légió Hungária ezt nem ismerte el, ám elmondásuk szerint tagságuk egy része valóban ellátogatott az Auróra Klubba, amivel az volt a céljuk, hogy felhívják a társadalom figyelmét arra, hogy Budapesten még mindig létezik olyan hely, ahol modern csomagolásban terjesztik azokat az eszméket, amelyek ellen 1956-ban fellázadtak a nemzet ifjai.