Orbán új biztosjelöltje nem zárja ki az EU-s pénzek felfüggesztését sem

Várhelyi Olivér
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Kemény három órát jósol a biztosjelöltnek Gyöngyösi Márton is, aki a külügyi szakbizottság tagjaként kétszer egy percben fogja kérdezni Várhelyi Olivért. A Jobbik politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, számára az a legnagyobb rejtély, Várhelyi bővítési biztosként hogyan tudja majd magát függetleníteni a magyar kormánytól, mely ellen éppen az Európai Parlament kezdeményezte a jogállamiság helyzete miatti hetes cikkely szerinti eljárást.

„Furcsa lenne, ha egy ilyen országból érkező biztos kérné számon a demokratikus előmenetelt Észak-Macedónián vagy Ukrajnán”

– mondta a lapnak a magyar EP-képviselő.

Gyöngyösi szerint az EP-képviselők komolyan veszik a feladatukat, és valószínűleg azt is felróják majd Várhelyinek, hogy Orbán Viktor a Türk Tanácsban még vállalásokat is tett a résztvevőknek, mintha a leendő bővítési biztos továbbra is a Fidesz pártérdekeit szolgálná.

Nem zárható ki az uniós támogatások felfüggesztése sem

Várhelyi egyébként már válaszolt írásbeli kérdésekre. Itt talán a legizgalmasabb, hogy a csatlakozásra váró országokkal kapcsolatos legfőbb prioritásnak az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia helyzetét nevezte, a kormányokat viszont partnerként akarja kezelni. Ha nem működnek együtt, a biztosjelölt szerint az EU-nak több lehetősége is van az uniós támogatások időleges befagyasztásától a finanszírozási megállapodások felfüggesztéséig. Mint írta:

"az uniós támogatások felfüggesztése a végső megoldás, de nem kizárható”.

Szimpatikusnak tűnik, hogy az emberi jogi megközelítés és a nemi esélyegyenlőség elősegítését nevezte az egyik legfontosabb feladatának. 

De leszögezte azt is:

"Biztosként független leszek, nem kérek és fogadok el utasítást egyetlen kormánytól vagy intézménytől sem".

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
1
sss
2019. december 14. | 09:54
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
1
Két és fél New York-i színészgeneráció életét mutatja be Michael McKeever vígjátéka, melynek hazai bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban volt. Mi is ott jártunk.
Az Európai Tanács kétnapos ülésén ezúttal a távlati célok felé vezető út kikövezése jutott kiemelt szerephez. Elemzés.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.