"Az unió rajta tartja a szemét az Orbán-kormányon"

.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli nem aggódik a magyar és a lengyel demokrácia helyzete miatt. Az olasz politikus a Euronews-nak adott interjújában úgy fogalmazott szerinte az unió képes fenntartani a jogállamiságot ezekben az országokban.

David Sassoli szerint Brüsszel rajta tarja a szemét az Orbán-kormányon például a "különutas" török politika miatt.

"Magyarország felügyelet alatt áll. Az Európai Uniónak sok hibája van, de az elmondható, hogy törődik a saját demokratikus modelljével és a jogállamisággal. Az EU arra is képes, hogy felügyelje a tagállamok belpolitikai történéseit, ahogy ezt Magyarország és Lengyelország esetében is láthattuk."

Gyakran fogalmaztak meg ilyen jellegű kritikákat a különböző fórumokon. Szerinte ez nagyon fontos, ez az Európai Unió küldetése.

Az olasz vezető nem tartja aggályosnak, hogy az EP az első körben elutasította a magyar, a francia és a román biztosjelöltet. Mert az csupán arról árulkodik, hogy Strasbourg komolyan veszi a saját szerepét, a polgárok érdekeit.

Sassoli szerint politikai konszenzusra van szükség a migráció tekintetében is. Úgy véli, a politika nem csak a képzeletbeli megoldásokról szól, hanem szükséges egyetértésről is. 

"Természetesen a bevándorlással kapcsolatban még sok dolgunk van. Én abban hiszek, hogy ezzel a problémával európai szinten kell foglalkozni, és nem a tagállamok szintjén."

Az Európai Parlament elnöke szerint közös európai migrációs politikára van szükség. 

A NATO-t nemrégiben agyhalottnak nevező Emmanuel Macronról úgy nyilatkozott, hogy

"1953 óta beszélünk a közös európai védelempolitikáról, de nagyon kevés konkrét lépést tettünk az ügyben. Azt szeretném látni, hogy a kormányok jobban elkötelezik magukat, és többet tesznek ennek a lyuknak a befoltozásáért."

Sassoli elmondta, hogy bbben a pillanatban viszont kockázatos aláaknázni azt, ami a rendelkezésünkre áll, egy olyan dologért, ami még nincs a birtokunkban. Szerinte jelen helyzetben az atlanti szövetségre és a NATO-ra szüksége van Európának. 

Erdogan azon fenyegetéséről, amely szerint ha nem kapnak elegendő pénzt, megnyitják a kaput 3,5 millió menekült előtt, úgy fogalmazott, nem igaz, hogy a török államfő túszul ejtette volna Európát. Úgy véli, Európa megtette, amit kellett.

"Ezeket a pénzeket nem közvetlenül Erdoğannak adjuk, ahogy a nacionalista propaganda el szeretné hitetni az emberekkel. A pénzt azok a szervezetek kapják, amelyek a táborokat menedzselik. A pénz azonban elfogy, és Erdoğan azt mondja, hogy ő nem fizet többet. Ha viszont Európa fizet, a táborok továbbra is működnek majd a benne élők védelmére. 

Az olasz politikus szerint Európának kötelessége segíteni ezeken az embereken, akik a háború elől menekültek el, és vissza szeretnének térni az otthonaikba.

Hozzátette, hogy sokféleképpen lehetne nyomás alá helyezni Törökországot, többek között, ha kell, akár gazdasági szankciókkal is. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. december 13. | 13:17
1
sss
2019. december 13. | 12:11
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.
A magyar kormányfő a Facebook-oldalán megjelent videóban számolt be az uniós csúcs csütörtök este kezdődött tárgyalásairól. Szerinte „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.
"A tétlenségért talán még nagyobb árat kell majd fizetnünk."
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
Lengyel mintára fékeznék az elvándorlást.