"Az unió rajta tartja a szemét az Orbán-kormányon"

"Az unió rajta tartja a szemét az Orbán-kormányon"

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli nem aggódik a magyar és a lengyel demokrácia helyzete miatt. Az olasz politikus a Euronews-nak adott interjújában úgy fogalmazott szerinte az unió képes fenntartani a jogállamiságot ezekben az országokban.

David Sassoli szerint Brüsszel rajta tarja a szemét az Orbán-kormányon például a "különutas" török politika miatt.

"Magyarország felügyelet alatt áll. Az Európai Uniónak sok hibája van, de az elmondható, hogy törődik a saját demokratikus modelljével és a jogállamisággal. Az EU arra is képes, hogy felügyelje a tagállamok belpolitikai történéseit, ahogy ezt Magyarország és Lengyelország esetében is láthattuk."

Gyakran fogalmaztak meg ilyen jellegű kritikákat a különböző fórumokon. Szerinte ez nagyon fontos, ez az Európai Unió küldetése.

Az olasz vezető nem tartja aggályosnak, hogy az EP az első körben elutasította a magyar, a francia és a román biztosjelöltet. Mert az csupán arról árulkodik, hogy Strasbourg komolyan veszi a saját szerepét, a polgárok érdekeit.

Sassoli szerint politikai konszenzusra van szükség a migráció tekintetében is. Úgy véli, a politika nem csak a képzeletbeli megoldásokról szól, hanem szükséges egyetértésről is. 

"Természetesen a bevándorlással kapcsolatban még sok dolgunk van. Én abban hiszek, hogy ezzel a problémával európai szinten kell foglalkozni, és nem a tagállamok szintjén."

Az Európai Parlament elnöke szerint közös európai migrációs politikára van szükség. 

A NATO-t nemrégiben agyhalottnak nevező Emmanuel Macronról úgy nyilatkozott, hogy

"1953 óta beszélünk a közös európai védelempolitikáról, de nagyon kevés konkrét lépést tettünk az ügyben. Azt szeretném látni, hogy a kormányok jobban elkötelezik magukat, és többet tesznek ennek a lyuknak a befoltozásáért."

Sassoli elmondta, hogy bbben a pillanatban viszont kockázatos aláaknázni azt, ami a rendelkezésünkre áll, egy olyan dologért, ami még nincs a birtokunkban. Szerinte jelen helyzetben az atlanti szövetségre és a NATO-ra szüksége van Európának. 

Erdogan azon fenyegetéséről, amely szerint ha nem kapnak elegendő pénzt, megnyitják a kaput 3,5 millió menekült előtt, úgy fogalmazott, nem igaz, hogy a török államfő túszul ejtette volna Európát. Úgy véli, Európa megtette, amit kellett.

"Ezeket a pénzeket nem közvetlenül Erdoğannak adjuk, ahogy a nacionalista propaganda el szeretné hitetni az emberekkel. A pénzt azok a szervezetek kapják, amelyek a táborokat menedzselik. A pénz azonban elfogy, és Erdoğan azt mondja, hogy ő nem fizet többet. Ha viszont Európa fizet, a táborok továbbra is működnek majd a benne élők védelmére. 

Az olasz politikus szerint Európának kötelessége segíteni ezeken az embereken, akik a háború elől menekültek el, és vissza szeretnének térni az otthonaikba.

Hozzátette, hogy sokféleképpen lehetne nyomás alá helyezni Törökországot, többek között, ha kell, akár gazdasági szankciókkal is.