Karácsony Gergelynek szeretettel: Irodalomtörténeti mérföldkövekkel jelenik meg az új Wass Albert-sorozat

Olvasási idő kb 6 perc
Wass Albert-könyvek
Tari Tamás / Alfahír
tari.tamas [at] alfahir.hu

Aki úgy járt a 2000-es évek elején, mint e sorok szerzője, és sem a Kráter, sem a Mentor kiadásában nem tudott szert tenni egy hiánytalan Wass Albert-összesre, azt az idei év egy igen különleges örömhírrel ajándékozza meg.

Az Erdélyi Szalon Könyvkiadó jóvoltából ugyanis egy vadonatúj sorozat startolt el a legendás írótól, melynek első két kötete már a könyvesboltok polcain várja, hogy kézbe vegyék az érdeklődők.

Alapvetően Wass Albert munkásságát nem kellene bemutatni, de a Kovács Attila Zoltán és Urbán László gondozásában megjelent szövegek az író életművének egy olyan speciális szeletét képezik, melybe utoljára az nyerhetett bepillantást, aki olvasta a két világháború közötti, illetve az emigráció keserű éveinek magyar sajtóját.

A remek ritmusérzékkel és hangulati hozzáértéssel összeállított könyvek irodalomtörténeti jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Erdély magyar föld

Az eddig összegyűjtve, könyv formában soha meg nem jelent írások közül az Erdély magyar föld az 1925 és 1945 közötti hazai újságokban megjelent Wass-írásokból válogat. A szerkesztők finom érzékkel és jól kiérezhető koncepció mentén szemezgettek, és semmilyen téren nem vallottak szégyent: a kötet dinamikája olyan, mintha egy, az író által megálmodott novellaválogatást tartanánk a kezünkben.

Erdély magyar föld
Tari Tamás / Alfahír

Persze, tartalom tekintetében ennél jóval többet kap az olvasó: nem igazi Wass Albert-könyv az, ami nem tudja legalább egyszer megnevettetni, majd megríkatni azt, aki kezébe veszi – ez most is garantáltan teljesül –, jelen esetben viszont egy olyan mélyfúrást kapunk a tragikus sorsú gróf személyes életébe és lelkivilágába, amire ilyen megrázó és gyönyörű módon eddig még nem nyitott ablakot a magyar könyvkiadás.

 Erdély magyar föld
Tari Tamás / Alfahír

Ha röviden kellene jellemezni az Erdély magyar földet, akkor azt mondhatnánk, hogy egy törlesztett adósságról van szó, melyben a lélekkel és humorral teli vadásznovellák boldogan megférnek a kvázi itthoni száműzetésként megélt csonkaországi tartózkodás és az író számára egyetlen igazi hazát jelentő Erdély újbóli megtalálásának, fölfedezésének és végül elvesztésének élményeivel.

Wass Albert-könyvek
Tari Tamás / Alfahír

Ezek a pillanatképek méltó előőrsei és új futárai egy már ismert, sokak számára megbecsült és máig aktuális mondanivalóval bíró életmű újbóli kiadásának.

Akár csak a Kicsike lángok a magyar éjszakában című második kötet darabjai. Ezek az írások a tengerentúlon születtek, és az elüldözött magyarság lapjaiban jelentek meg 1963 és 1992 között.

Kicsike lángok a magyar éjszakában
Tari Tamás / Alfahír

Hiába ismerjük Wass Albert életét, akár irodalomtörténészi aprólékossággal, az ebben a vaskos könyvben összegyűjtött publicisztikai írásai egy olyan személyes küzdelembe engednek bepillantást, amelynek pontos térképe eddig a legtöbb Kárpát-medencei magyar előtt ismeretlen volt.

A remény, a küzdelem, a hit és az ezek mélyén mégis fantomként ólálkodó csalódottság és aggodalom olyan elegyét tárja föl ez a kötet, amit csak méltóságteljes főhajtással és a legtiszteletreméltóbb emberi sorsoknak kijáró odaadással olvashat az ember.

Kicsike lángok a magyar éjszakában
Tari Tamás / Alfahír

Minden egyes sora, minden egyes betűje kínnal és vágyakozással formált, de reményteli lépése annak a küzdelemnek, amit a hazátlanná tett író folytatott egy olyan otthon visszavívásáért, ami nem csak fizikailag, de lélekben és szellemileg is megszűnt olyannak lenni, amilyennek még ő ismerte és szerette.

A jelenlegi magyarság nyugatra szakadt részének elszomorító helyzete szinte tálcán kínálja a párhuzamot az író személyes élményeivel és gondolatiságával. Ugyanakkor az a makacs ragaszkodás, ami őt a sokadik és végső száműzetésben fűti az elárvult és meggyalázott Magyarország és Erdély iránt, egy mélyebb, zsigeribb, az aktuálpolitikai fordulatok paravánja mögött az idővel hadakozó hazaszeretet, amit csak olyasvalaki érezhet, akinek végül a lelkéből is kitépett egy darabot a történelem.

Kicsike lángok a magyar éjszakában
Tari Tamás / Alfahír

Aki fölfedezi az eddig így, együtt még nem olvasható írásokon végigvonuló gondolati ívet, az a könyv végére talán azt is megsejtheti, hogy miért döntött Wass Albert utolsó napjaiban úgy, hogy önkezével vet véget életének. Már csak ezért is súlyosabb és megrázóbb a Kicsike lángok a magyar éjszakában, még akkor is, ha első ránézésre nem ezt ígéri.

Megjelenését és formátumát tekintve mindkét kiadványról csak a legnagyobb elismeréssel lehet szólni. A gazdagon lábjegyzetelt szöveget minden egyes írás előtt az eredeti újságok lapjai illusztrálják, melyekből a könyvek végén is kapunk egy csokorra valót. Nem gondolná az ember, hogy ez az egyszerű, mégis egyedülálló megoldás mennyire feldobja az olvasási élményt.

Akár csak a sorozat Eszteró Anett és Zsemberi-Szígyártó Miklós által megálmodott és életre hívott dizájnja, ami az Erdélyi Szépmíves Céh tíz éves jubileumára készült díszkiadások letisztult és naprakész reinkarnációja.

Wass Albert-könyvek
Tari Tamás / Alfahír

A kemény táblás, igényes megjelenésű borítón, a fűzött kötésen, a textil könyvjelzőn át a lapszámok mellett váltakozó napcsillagon és félholdon, illetve Kovács Attila Zoltán utószavain át a kiadványok mind azt sugározzák magukról, hogy szakértelemmel, ízléssel, szeretettel és odaadással készültek.

Én már most igen nagy gondban vagyok, hogy hogyan csináljak helyet az így is túlzsúfolt könyvszekrényemben a sorozat többi darabjának, de minden magyar irodalmat és Wass Albert munkásságát szerető embernek csak ajánlani tudom, hogy az ilyen gondok ne rettentsék vissza a kihívástól. Legkésőbb karácsonyra érdemes vagy magunkat, vagy szeretteinket meglepni ezzel a két könyvvel, utána pedig várhatjuk a folytatásokat, mert egy ilyen – mind külcsín, mind tartalom tekintetében – igényes sorozat bármelyik könyvbarát legbecsesebb kincsei közé fog tartozni.

Wass Albert-könyvek
Tari Tamás / Alfahír

Karácsony Gergely főpolgármester úrnak pedig szívem szerint én magam adnám át ajándékba legalább ezt a két könyvet, hogy badarságok hangoztatása helyett inkább egy kicsit művelje magát Wass Albertből is. Ráférne.

A fideszes Takaró Mihály után Karácsony Gergelynek is irodalom órát kell tartani

Wass Alberttel legutoljára a NER-csinovnyikká avanzsált irodalomtörténész, Takaró Mihály kapcsán foglalkoztam bővebben. Akkor párhuzamba állítottam az ő munkásságának és életútjának félreértelmezését, félremagyarázását Esterházy Péter hasonló megítélésével. Ahogy elnézem, most az újdonsült főpolgármesterünk szorul némi továbbképzésre a magyar és az erdélyi irodalom nagy alakja kapcsán. Mindenekelőtt szögezzük le: Wass Albert sohasem volt "náci".