Orbán: „mi vagyunk Európa jövője”

Orbán Viktor
Fotó: Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy „mi vagyunk Európa jövője”, és „készen is állunk erre a küldetésre” - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen.

Az MTI szerint prágai Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényen a kormányfő beszédében kiemelte: a közép-európaiak 30 éve megmutatták, hogy „hazánkért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudunk”. Már nemcsak sorsunk, de céljaink is közösek, „a közép-európai országok együttműködése a közép-európai emberek szívébe van írva”, ezért az előttünk álló évek Közép-Európa, a V4 sikereiről fognak szólni - vélekedett.

Orbán szerint ma már világos, hogy „68-asnak lenni gyökeresen mást jelent Nyugaton és Közép-Európában”. Kifejtette azon véleményét is, hogy nyugati '68 felszámolná a szabad nemzetállamokon és keresztény kultúrán nyugvó európai világot, ezzel szemben „a mi '68-unk” éppen ezek visszaszerzését és megvédését akarja - fogalmazott.

Azt mondta: a közép-európai '68 üzenete ma is az, hogy „mi akarunk dönteni a saját sorsunkról”, szabad nemzetként akarunk élni, „nem pedig birodalmi tartományként vagy birodalmi alattvalóként”.

Orbán szerint – miközben arról beszélt, hogy a „közép-európai demokratáknak” védelmükbe kell venniük a nemzetállami szuverenitást, máskülönben vége a demokráciának - ma sem valami új ideológiai rendszerre van szükség, és ha javítani akarunk mai európai világunkon, akkor „egyszerű emberi dolgokra van szükségünk”. Arra, hogy saját közép-európai életünket élhessük, hogy tisztelhessük és megvédhessük családjainkat, élvezhessük szabadságunkat, szerethessük hazánkat és büszkék lehessünk nemzetünkre - sorolta.

sss
2020. február 28. | 09:27
forint
sss
2020. február 28. | 06:42
menekültek
sss
2020. február 28. | 09:27
forint
sss
2020. február 28. | 06:42
menekültek
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss