Várhelyi Olivér átment a pótvizsgán

Várhelyi
Európai Parlament

Várhelyi Olivér szóbeli meghallgatásán ugyan nem győzte meg a külügyi szakbizottságot, de az írásbeli pótvizsgán már elfogadták a magyar biztosjelölt válaszait, aki így bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztos lehet, ha az Európai Parlament megszavazza Ursula von der Leyen bizottsági csapatát.

Micsoda megtiszteltetés a Von Der Leyen-csapat tagjának lenni! Együtt egy erősebb Európáért

- reagált Twitteren Várhelyi, akinek a Néppárt is gratulált.

Várhelyi jelölését az írásbeli kérdésekre adott válaszai után a szociáldemokraták és a liberálisok is jóváhagyták.

A biztosjelölt hatoldalas válaszában sem határolódott el a magyar kormánytól, de határozottabban fogalmazott például Ankarával és Bakuval kapcsolatban, valamint hangsúlyozta függetlenségét és elkötelezettségét az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság területén. 

Az egész Várhelyi-sztoriról, helyszíni tudósításunkkal együtt, itt írtunk részletesen:

Várhelyinek ma meg kell tagadnia Orbánt, ha biztos akar lenni

Egyre hosszabb időre tekint vissza az aktuális magyar biztosjelölt és az EP-s szakbizottságok csörtéje: Trócsányi Lászlót azonnal megbuktatták, Várhelyi Olivérre ma pótvizsga vár, a kérdések alapján egyértelmű, hogy mit várnak tőle: határolódjon el Orbán Viktor néhány kijelentésétől.

Várni kell

Most már csak a brit jelölt hiányzik a Von der Leyen-féle bizottsági csapatból, de London bejelentette: leghamarabb december közepén, az előrehozott választás után nevezik meg jelöltjüket. Az EU jogi szakértői viszont azon dolgoznak, hogy elhárítsák ezt az akadályt, szem előtt tartva, hogy jelenlegi állás szerint a britek január 31-én távoznak a szövetségből.

Ha ezzel megvannak, akkor a jövő heti, strasbourgi plenáris ülésen szavaz az EP a testületről, egyszerű többségre lesz szükség az elfogadáshoz, ha ezt megkapja Ursula von der Leyen bizottsága, akkor december 1-jén állhat fel az új Európai Bizottság.

Eloszlatja a kétségeket?

Gyöngyösi Márton, az EP Külügyi Szakbizottságának tagja Facebookon reagált a koordinátorok döntésére, furcsának nevezve az egészet:

Furcsa volt személye, hiszen kevés ember rendelkezik Várhelyinél nagyobb tudással az EU működéséről, ám közismerten agresszív stílusa és a közszolgálatiság kereteit átlépő szolgalelkűsége a Fidesz felé komoly kételyeket ébresztett mindenkiben. Most pedig annak az MSZP-t és a DK-t is soraiban tudó S&D pártcsaládnak és annak a Momentumot is tagjai közé fogadó Renew Europe frakciónak a szavazataival válhat európai biztossá, amelyek egy hete még a legádázabbul támadták.

Gyöngyösi ugyanakkor sok sikert kíván Várhelyinek:

Bár nem leszek a rajongója, a magam részéről sok sikert kívánok Várhelyi Olivérnek. Remélem, hogy eloszlatja kétségeinket azzal kapcsolatban, hogy pártkatona volna és látok is erre esélyt: az előző ciklus Magyarországról érkező biztosa, Navracsics Tibor a Fidesz igazságügyi miniszteréből vált a Fidesz és rendszerének – óvatos – kritikusává és egy jogot tipró kormány tagjából – még ha csendesen is, de – jogállamiságért aggódó konzervatív értelmiségivé. Hátha Várhelyinek is sikerül a fordulat és a fölötte állók szolgálójából az alatta állók segítőjévé lesz. Ez mindannyiunk érdeke is volna.