Elpusztult az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában

Elpusztult az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában

A 25 éves, Iman névre keresztelt nőstény orrszarvú a rák ellen küzdött, de elpusztult Borneó szigetén, jelenlegi ismereteink szerint ezzel kihalt a szumátrai orrszarvú Malajziában.

Az utolsó hím példánytól májusban búcsúztak, a szumátrai orrszarvú komoly válságban van, világszerte kevesebb mint 100 példány élhet vadon.

A 35 éves Tam májusi haláláról itt írtunk:

A teljes kipusztulás közelébe került a szumátrai orrszarvú is

Elpusztult Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvúja. A nagyjából 35 éves, Tam nevű állat hétfőn hosszas betegeskedés után múlt ki Borneó szigetének egyik rezervátumában. A bika étvágya és közérzete hirtelen romlott le áprilisban. A Borneói Orrszarvúszövetség állatvédelmi szervezet úgy véli, az általános időskori gyengeség következtében vesebetegség és májproblémák léptek fel nála.

A kihalásához több ok vezetett: az orrvadászat és az élőhelyek pusztítása mellett az is problémát okozott, hogy az egyébként is alacsony számú populációk távol élnek egymástól.

Nemcsak a szumátrai, hanem a szélesszájú orrszarvú is eltűnik a Földről:

Elpusztult az utolsó hím szélesszájú orrszarvú, már csak kettő példány él az egész világon

Kedden Nairobiban elaltatták a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúját. Az életkorával kapcsolatos szövődmények miatt döntöttek így a 45 éves rinocérosznál a kutatók. Sudan már szenvedett, állapota jelentősen rosszabbodott.„Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el" - mondták a szakemberek.Meg akarták menteni a kihalástólAz alfaj teljes eltűnését akarták megakadályozni Sudannal és két nőstény társával, Najinnal és Fatuval.