5,8 milliárd forintért fejlesztik a komáromi szennyvíztelepet Mészárosék

Mészáros Lőrinc

A Mészáros és Mészáros Kft. vezette konzorcium nyerte meg a komáromi szennyvíztisztító telep fejlesztésére kiírt közbeszerzést. Orbán Viktor felcsúti barátjának cége 5,8 milliárd forintért dolgozhat az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint. A pénzért cserébe az Euroaszfalt Kft.-vel közösen a többi közt egy átemelőt és 15 kilométernyi vezetéket kell megépíteniük.

A munkát az Európai Bizottság által kifogásolt KEHOP 2.2.2. keretébe nyerte el az ország leggazdagabb embere. Ez az eddigi legnagyobb összegű keretközbeszerzés Magyarországon, az EU-nak a 420 milliárdos víziközműépítési projektnél épp a győztesek kiválasztásával kapcsolatban volt kifogása. A kormány részben emiatt vállalt be önként egyes becslések szerint 700 milliárd forintos korrekciót. 

Az uniós gigabírsággal kapcsolatos részleteket várja a kormánytól a Jobbik

Felszólítja a kormány a Jobbik arra, hogy tisztázza az uniós források szabálytalan felhasználása miatti százmilliárdos korrekció körülményeit. Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője több kérdést címzett a részleteket titkoló kormánynak, arra vár válasz, hogy milyen projektek miatt kell a magyar adófizetőknek mélyen a zsebükbe nyúlnia, hogy az ország lehívhassa a pályázati pénzeket.

A miniszterelnök segítségével dollármilliárdossá lett Mészárosnak nem ez az egyetlen EU-s pénzből fizetett munkája a városban. Az új komáromi Duna-hidat az a H-M Dunahíd Konzorcium építi, amelynek tagja a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. is. A mintegy 28,6 milliárd forintos projekt forrásainak 85 százalékát az unió adja.