A következő olimpiáról is kizárhatják Oroszországot?

A következő olimpiáról is kizárhatják Oroszországot?

A 2015-ös orosz doppingbotrány óta még mindig nem állt helyre a bizalom Moszkvával szemben. Igaz ez nem véletlen, ugyanis szeptember óta ismételten erős a gyanú, hogy az oroszok moszkvai laborjukból manipulált adatokat adtak át a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), így az országot újabb szankciókkal sújthatják. 

Immáron 4 éve dagad az orosz doppingbotrány, amelynek következtében az orosz sportolók, a 2016-os riói olimpián csak úgy versenyezhettek, hogy a sportolók indulásáról az adott sportág nemzetközi szövetsége döntött. Ezután a Nemzetközi Sportdöntőbíróság ellenőrizte az indulási kérelmeket, amelyet végül a NOB egy háromfős testülete hagyhat jóvá. Így is azonban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a teljes orosz csapat kizárásáról döntött, amelyhez a végén a súlyemelő szövetség is csatlakozott. 

A 2018-as dél-koreai Phjongcshangban rendezett téli olimpián az orosz sportolók kizárólag semleges zászló alatt versenyezhettek. 

Mint ismert, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2015. novemberében lezárult vizsgálata alapján kiderült, hogy az orosz sportolókat államilag támogatott doppingolási rendszerrel "segítették". A rendszert a 2010-es téli olimpia után kezdték rendszerszinten kiépíteni, bár már 2009-ben is találtak gyanús mintákat. A vizsgálat során orosz doppinglaboratórium korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenko bevallotta, hogy a 2014-es téli olimpia előtt 1417 mintát saját kezűleg semmisített meg. A doppingoló sportolók vizeletmintáit az ellenőrzés előtt az orosz titkosszolgálat segítségével cserélték ki hónapokkal korábban levett tiszta mintákra. 

A vizsgálat egyébként komoly súlyosságokat tárt fel: 

Moszkvába a hitelesített WADA-labor mellett létezett egy másik, doppinglabor is, ami a moszkvai önkormányzat irányítása alatt áll, feltehetőleg ezt a valódi, pozitív minták elfedésére használták. A gyanús eseteket először itt vizsgálták, és csak akkor küldték tovább a mintát a WADA-laborba, ha az nem volt pozitív. 

Ezen felül az orosz sportminiszter, Vladimir Mutko több alkalommal is arra utasította a labort, hogy produkáljon tiszta mintákat.  

Újabb Szabálytalanságok?

4 év elteltével újabb szabálytalanságokra bukkant a WADA, miután a nemzetközi szövetség felfüggesztette az Orosz Doppingellenes Labort (RUSADA), arra kötelezték a szervezetet, hogy adják át a moszkvai doppinglaborjukban tárolt adatokat.

Ezt végül csak tíz nappal a határidő letelte után tették meg.

A BBC Sports értesülései szerint azonban a WADA szakértői szeptemberben bizonyítékokat találtak arra, hogy az adatok egy részét manipulálták, mielőtt megkapták volna azokat.  A szövetség ráadásul hivatalos vizsgálatot indított azokkal a „következetlenségekkel” összefüggésben, amelyeket a moszkvai laboratórium év elején átadott elektronikus adatainak vizsgálata során fedezett fel 

.

Amennyiben a megfelelőségi eljárás során kiderül, hogy manipuláció történt az adatokkal, újabb szankciók bevezetésére kerülhet sor Oroszországgal szemben.

Ez esetben pedig akár Oroszországot kizárhatják a 2020-as tokiói nyári játékokról. 

Az oroszok már a legrosszabbra készülnek 

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője, Jurij Ganusz szerint az újabb szabálytalanságok miatt az orosz csapat nem tud egységesen részt venni a jövő évi olimpián, és meglátása szerint ez várhat hazájára következő téli olimpián is.

Hozzátette, 

„Oroszország nem folytathatja tovább azokat a módszereit, amelyek még súlyosabbá tették a doppingbotrány okozta válságot. Le kell számolnunk azzal az elképzelésünkkel, hogy így próbálnak ránk nyomást gyakorolni. Oroszországnak a saját házában kell rendet tennie"

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Sztanyiszlav Pozdnyakov szerint is komoly bajban van az orosz sport.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség végül úgy döntött, hogy december 9-én értékeli az Orosz Doppingellenes Ügynökséggel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit, és hoz majd azt követően döntéseket, amelyek alapján

kizárhatják Oroszországot.

Nem javítja Oroszország esélyeit az sem, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség már felfüggesztette az orosz szövetség rehabilitációját, miután újabb szabálytalanságokra derült fény.  

A döntés azzal összefüggésben született meg, hogy a magasugró Danyil Liszenko holléti nyilvántartásában szabálytalanságokra derült fény, és ezek hátterének felderítésére vizsgálat indult. 

A sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) azért marasztalta el az orosz atlétikai szövetség elnökét, Dmitrij Sljahtyint, mert a gyanú szerint akadályozta a vizsgálatot. Ebben közreműködött öt további elöljáró, köztük Alekszandr Parkin, a szövetség ügyvezető igazgatója, illetve a sportolóval együtt annak edzője, Jevgenyij Zagorulko is.

A feltételezés szerint kitalált történetekkel és hamis orvosi papírokkal próbálták meg igazolni, miért nem vezette megfelelően a holléti nyilvántartását a 2017-ben világbajnoki ezüstérmes, 2018-ban fedett pályán világbajnok Liszenko.