Orbán Viktor Moszkvába megy

Orbán Viktor Moszkvába megy

Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette azt az információt, amely szerint Orbán Viktor a jövő év második felében Moszkvába látogat. 

A külügyminiszter a Sputnik nevű orosz állami hírügynökségnek elmondta, Minden évben egy csúcstalálkozóra kerül sor. Egyszer Moszkvában, egyszer Budapesten. Tavaly a magyar miniszterelnök látogatott Moszkvába. Ebben az évben az orosz elnök látogatott ide. Jövőre a miniszterelnök bizonyosan Moszkvába látogat. 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy valószínűleg részt vesz 2020. május 9-én Moszkvában a győzelem napi megemlékezésen. 2015 május 9-én is ő volt ott a kormány képviseletében. 

Elégedettek az oroszok Orbán Viktorral

Putyin október végi budapesti látogatása után, a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov az orosz állami televízió Rosszija 1 csatornájának úgy nyilatkozott, hogy 

Vlagyimir Putyinnak nagyon szimpatikus Orbán Viktor, továbbá a magyar kormányfő olyan bölcs, pragmatikus és tapasztalt vezető, aki képes önálló értékítéletre is.

Peszkov állítása szerint az orosz államfő azt mondta: 

"Orbán nem hétköznapi vezető, s kiemelkedik európai kollégái közül.” 

A Kreml szóvivője azt is figyelemre méltónak tartotta, ahogyan Orbán Viktor az orosz–magyar energiaügyi kapcsolatokat kezeli. Ugyanis véleménye szerint nem arról beszélnek, hogy az energiafüggőséget politikai fegyverként használná Oroszország. 

Orbán: Európának javítania kell a kapcsolatát Oroszországgal

Az október végi találkozón egyébként a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy

az orosz elnökkel tartott találkozóik arról szólnak, hogy áttekintsék a két ország kétoldalú kapcsolatainak az állását. Ezeknek az a célja, hogy „minden évben lépjünk egyet előre”

A politikai együttműködéssel kapcsolatban hozzátette, egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát. Magyarország mindig a Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben élt, ebbe illeszkedik az orosz-magyar együttműködés fontossága is.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak érdeke, hogy NATO és Oroszország kapcsolata javuljon. 

Ha a kapcsolatok rosszak, akkor az ország mindig veszít rajta, ha azok javulnak, az jó az országnak 

– mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor: „Egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát"

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök budapesti találkozóján gazdasági és politikai kérdésekről esett szó, továbbá több együttműködési megállapodás is született. A közösen tartott sajtótájékoztatón a magyar kormányfő elmondta, az orosz elnökkel tartott találkozóik arról szólnak, hogy áttekintsék a két ország kétoldalú kapcsolatainak az állását.

Vlagyimir Putyin a találkozó után elmondta, hogy megvitatták a magyar-orosz viszony minden aspektusát, átnézték az elmúlt évek tapasztalatait, perspektívákat vázoltak fel és aláírtak több dokumentumot. 

Az orosz elnök hangsúlyozta:

Oroszország fontos partnernek tekinti Magyarországot az Európába irányuló gázszállításban.

Érintőlegesen több együttműködési területet is megemlített az orosz elnök: folyami hajók javítása és építése, metró, Paks, szociális szféra és pravoszláv templomok magyarok általi helyreállítása.

A két ország közötti újabb találkozó 2020 második felében történhet meg a magyar külügyminiszter tájékoztatása szerint.