Magyarország EU-s szabálymódosítással gyorsítaná a paksi építkezést

Magyarország EU-s szabálymódosítással gyorsítaná a paksi építkezést

Ez a magyar és az orosz félnek is nagyon fontos lenne.

A magyar kormány benyújtott az Európai Bizottságnak egy jogszabály-tervezetet, aminek célja az új paksi atomerőműblokkok építésének felgyorsítása lenne – írja a 444.hu a Reuters hírügynökség információira hivatkozva.

A tervezet lazítana a szigorú EU-s engedélyezése előírásokon, vagyis a reaktorok helyéül szolgáló gödröket ki lehetne ásni, és falakat is lehetne építeni még azelőtt is, hogy a projekt egésze zöld utat kapna a hatóságoktól.

A Reuters forrásai szerint ez a magyar és az orosz félnek is nagyon fontos lenne. A magyarok minél hamarabb működő atomerőművet akarnak, míg az oroszok nem akarnak késedelmi bírságot fizetni. Az orosz Roszatom azonban az EU-s előírásoknak való megfeleléssel bajlódik, egyelőre az szükséges engedélyeket sem sikerült beszerezniük.

Ha sikerülne az EU intézményrendszerén áttolni a magyar kezdeményezést, akkor az lényegesen csökkentené az új paksi erőműblokkok beüzemelésének késését. Ugyanakkor sokkal költségesebb, illetve nehezebb lenne leállítani a projektet, amennyiben esetleg mégsem érkeznének meg a szükséges engedélyek, hiszen mire ez kiderül, addigra már bőven folyna az építkezés.

(444, Reuters)