Hosszú Katinka szakított edzőjével, közben Shane Tusup Egerben kezdett dolgozni

Hosszú Katinka szakított edzőjével, közben Shane Tusup Egerben kezdett dolgozni

Hosszú Katinka szerdai közleményében nyilvánosságra hozta, hogy befejezi a közös munkát eddigi edzőjével, Petrov Árpáddal. A szakember Shane Tusup után vette át a háromszoros olimpiai bajnok felkészítését, előtte Svájcban dolgozott, de Hosszú hívására hazajött.

Az idei világbajnokságon megingott a bizalmam az edzőmben, mert úgy éreztem, hogy nem akarja annyira a győzelmet, mint én

- olvasható a sportoló közleményében, ott egyébként kettő világbajnoki címet nyert, 200 és 400 vegyesen.

Hosszú próbált átlendülni ezen, de nem sikerült:

Az elmúlt napokban próbáltam túllépni ezen az érzésen, de az alapprobléma továbbra is fennállt. Árpiról az együtt töltött idő alatt számomra kiderült, hogy nem tud felnőni a feladathoz. Több figyelmet vártam tőle szakmailag és emberileg is, ezért nincs visszaút számára. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek.

A jövő évi tokiói olimpiára Hosszú edző nélkül, egyedül készül:

Megkérem a kollégákat, hogy mérjék az időt, de én leszek az edző, ami azt jelenti, hogy vállalok minden felelősséget. Az edzéstervet már úgyis régóta magamnak írom, pontosan tudom, hogy milyen felkészülésre van szükségem. Az eltökéltségemmel sincs gond, mindennap nyolc-tíz órán át tréningezek, ha kell, akkor szinte az ájulásig hajtom magam. Eldöntöttem, hogy egyedül csinálom meg Tokiót, minden energiámat az olimpiai felkészülésre fordítom. Az edzőkérdést ezzel lezártnak tekintem, az ügyben további nyilatkozatokat nem teszek.

Alázat, munka, tisztelet

Ezt már Petrov írta emailben az Indexnek, egy korrekt búcsúzásban:

Hálával gondolok minden együtt töltött napra, amikor a világ legjobb úszóját segíthettem, az út, amit megtettünk, izgalmas volt és rengeteget tanultam Katinkától. Alázat, munka, tisztelet, és még sorolhatnám. Megtapasztalhattam, mit is jelent ezerszer elhangzott jelmondata: „Hard Work Always Pays Off”, azaz a kemény munka mindig kifizetődik. De akár azt is említhetném: vagy nyersz, vagy tanulsz.

Petrov a levél végén azt is hozzátette, hogy Tokióban – és azután is – Hosszú legnagyobb szurkolója lesz.

A lap megkeresésére a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor leszögezte, bízik az úszóban:

Nagyon rutinos, sokat látott, ritka eredményes versenyzőről van szó. Az elmúlt időszakban érzékelhető volt a változás körülötte, amit mi nyilvánvalóan a tokiói felkészülésének reményében segítettünk.

Két új szakemberrel is szerződést kötött a szövetség, egy holland stretching edzővel és Nagy Dániel szárazföldi trénerrel. Hosszú mögött egyébként van egy csapat, csak kifejezetten edzője nem lesz.

Sós Csaba szövetségi kapitány sem aggódik:

Talpraesett volt világéletében, ha döntenie kell, többször láthattuk már ezt. Dave Salótól is eljött 2012-ben, pedig ő nem akárki, és mégiscsak az első vb-aranyát vele nyerte. Shane Tusupot választotta, amin eleinte lehetett mosolyogni, utána viszont verhetetlen párost alkottak, és arról se feledkezzünk meg, hogy Petrov Árpival is nyert két világbajnoki aranyat júliusban Dél-Koreában.

A kapitány azt is kifejezte, szeretné, ha Petrov Magyarországon maradna edzőként.

Hosszú Katinka idén még a glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokságon indul december közepén, de lesz még szintén rövidpályás országos bajnokság és Las Vegasban is jelenése van az ISL döntőjében.

Shane Tusup újra Magyarországon

Az amerikai edző a Hosszú Katinkával történt előbb magánéleti, aztán szakmai szakítás után kivonult az úszósportból és golfozni kezdett.

Augusztusban számoltunk be róla, hogy Tusup az olasz Ilaria Cusinato és Bujdosó Zsombor mellett Olaszországban tért vissza a medence szélére. Cusinatót nem titkoltan Hosszú Katinka riválisaként igyekezett felépíteni, például indított vele egy Olympic Dark Horse névre keresztelt Youtube-sorozatot, aminek a címadását már akkor is erősnek éreztem, látva, hogy Cusinato egyelőre messze nem tudja megközelíteni Hosszúék szintjét.

A csapatban azonban feszültség alakult ki, nem sokkal azután, hogy Földházi Dávid és Szilágyi Liliána is Tusuppal kezdtek dolgozni. Földházit Tusup maga tette ki, indoklása szerint

kirívó a viselkedése, ráadásul az edzésekhez sem úgy áll hozzá, ahogy kellene.

Ezután gondolkodási időt adott Cusinatónak, aki úgy döntött, hogy elhagyja az edzőt. Meg nem erősített pletykák szerint ebben az is szerepet játszhatott, hogy Cusinato és Földházi a magánéletben együtt vannak.

Tusupnál tehát Szilágyi Liliána, Wojciech Wojdak és Bujdosó Zsombor maradt, helyük viszont nem volt edzeni az olaszországi távozás után.

Az amerikai edző és csapata Magyarországra jött, először Derecskén és Hajdúszoboszlón néztek körül, végül Egerben találtak ideiglenes otthonra.

Kovács Ottót, az Egri Úszó Klub vezetőedzőjét Mirkóczki Ádám, Eger új polgármestere hívta fel az üggyel:

Bevallom, meglepődtem, amikor Mirkóczki Ádám úr, Eger újonnan megválasztott polgármestere felhívott és azt a kérdést tette fel nekem, hogy tudnék-e segíteni az egyre inkább otthontalannak tűnő Tusupon és a csapatán.

- mondta Kovács az SzPressnek. A megállapodás egyelőre három hétre szól, az egri edző szerint erre most úgy tekintenek, hogy Szilágyi Liliána háromhetes hazai edzőtáborának biztosítanak helyszínt, ami az úszószövetség elnökségének döntése értelmében a valamennyi válogatott kerettagnak jár az év végéig.