Átalakíthatják a pesti alsó rakpartot

Rakpart
pixabay.com

Budapest új vezetése az okos város szempontjai is megjelenítő szimbolikus projekt keretében újrastrukturálná a pesti alsó rakpartot, úgy, hogy az egy élhető köztérré váljon - mondta el az MTI szerint Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes csütörtökön a Smart City Forum 2019 címmel megrendezett budapesti konferencián.

Kerpel-Fronius Gábor a Napi.hu és a Lounge Communication által szervezett tanácskozáson tartott előadásában közölte: szeretnének "viszonylag nagy lépéseket tenni a pesti alsó rakpart újrastrukturlása érdekében". Ez egy olyan projekt, amelyben megjelennek az okos város fontos összetevői: tehát benne vannak a klímavédelem és az élhetőség szempontjai, továbbá a rakpart átalakítását úgy szeretnék megcsinálni, hogy abban minden lényegi döntésnél kikérik a budapestiek véleményt, így az átláthatóság és a részvételiség szempontjai is nagyon erősen megjelennének.

Budapest "szíve és fő ütőere" a Duna, amitől gyakorlatilag autópályák zárják el a városlakókat. Szeretnénk, hogy ez "egy nagy élhető köztér lenne"

- jelentette ki. Megítélése szerint: a szimbolikus projekt egyfajta fokmérője lesz annak, hogy milyen párbeszéd során, milyen várost szeretnének kialakítani a budapestiekkel.

Kerpel-Fronius Gábor előadásában kiemelte: Budapest új vezetésének eltökélt szándéka, hogy partnerségeket keressen és alakítson ki. "Ez egyrészt fakad a személyes habitusunkból, másrészt a politikai filozófiánkból, az eddigi gyakorlatunkból és a következik a helyzetből is" - mutatott rá.

A főpolgármester-helyettes elmondta, a 21. század felerősíti a korábbi problémákat és új kihívások elé állítja a városokat. A városvezetés a legfontosabb problémák közöttinek tekinti az éghajlatváltozást és az ezzel összefüggő természeti katasztrófák növekvő veszélyét.

Továbbá - mint mondta - Budapesten lakhatási válság van, amely nemcsak a szegényeknek, hanem a fiataloknak és a fiatal gyerekes családoknak is nagyon komoly kihívást jelent. Problémaként jelölte meg még a lakosság elöregedését.  Kihívást jelentenek a Budapest környékén kialakuló alvóvárosok, valamint a belváros "túlturistásodása" - mondta.