Szegények közgyógyellátásán javítana egy jobbikos javaslat

Szegények közgyógyellátásán javítana egy jobbikos javaslat

A közgyógyellátás megítélésének szabályozásával kapcsolatos törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Stummer János jobbikos képviselő. A javaslat kiterjesztené a közgyógyellátásra jogosultak körét, így a jelenleginél sokkal több szegény család, és kisnyugdíjas kapna állami támogatást.

A javaslat alapján normatív jogcímen jogosult lenne a közgyógyellátásra az a személy, akinek esetében a havi rendszeres gyógyító ellátásnak díja az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 10%-át meghaladja.

Kivételt a némileg jobb anyagi háttér jelentene, pontosabban a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem érhetné el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén a 300%-át.

Stummer János a törvényjavaslattal kapcsolatos Facebook-bejegyzésében párhuzamot vont a NER haszonélvezői és a szegénysorban élők lehetőségei között:

„Mi ez a hatezer forint nektek, ugye? Mi ez a hatezer forint a luxusautók, a magániskolák, a Michelin-csillagos éttermek világában? Nem értitek, ugye? Hogyan is értenétek, mit jelent ez a hatezer a sorsára hagyott százezreknek. Hogy mit jelent, ha épp az a hatezer forintnyi közgyógyellátás hiányzik hozzá, hogy ne kelljen a harmadik pulóvert is felvenni otthon, hogy feltekerhesd a termosztátot?”

A törvényjavaslat indoklásában Stummer azt írta: „A nyugdíjak elértéktelenedtek, sok magyar honfitársunknak pedig napi dilemmája, hogy fűtsön, egyen, vagy a gyógyszereit vegye be. Ugyanis mindhármat egyszerre nem tudja finanszírozni.”