Női kézilabda: Montenegró ellen javítana a magyar válogatott

.

Míg a tavalyi Európa-bajnokságon 6 góllal győzték le a spanyol válogatottat, addig a most zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon túlságosan könnyedén kapitulált a magyar válogatott a hispánok ellen. A szövetségi kapitány szerint aggodalomra semmi ok, hiszen még van ideje javítania a rendkívül fiatal válogatottnak. 

A Japánban zajló világbajnokságon Kazahsztán (39:15) legyőzésével kezdte a magyar csapat, azonban a spanyol válogatott elleni második csoportmérkőzésen 4 gólos vereséget szenvedtek.  A mérkőzés után a válogatott szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy nagy nyomás alatt játszottak, de figyelembe kell venni, hogy ez egy fiatal csapat, amely még nem volt annyit együtt, hogy ezt a feladatot meg tudja oldani. Emlékeztetett, hogy az elejétől kezdve hátrányban voltak, végig rohantak az eredmény után.

"Folyamatosan változtatnunk kellett, de igazából nem tudtunk jó helyzeteket kialakítani. Rengeteg eladott labdánk volt, próbáltam forgatni a csapatot, pozíciókat váltottunk, meg kellett néznem, hogy mi működik" 

- tette hozzá. 

A Magyar Kézilabda Szövetség Alelnöke, Nagy László szerint sincs semmi ok az aggodalomra. 

"A tanulságokat le kell vonni, egy vereség nem a világvégét jelenti, a reális célok még előttük vannak. Ha lesz rá alkalmam és lehetőségem, akkor a mérkőzés helyszínén vagy a szállodában örömmel meglátogatom őket."

A válogatott rutinos alapembere, Kovacsics Anikó szerint a mérkőzés eleje megpecsételte a sorsukat, utána már nem tudtak erőre kapni, hogy visszajöjjenek a meccsbe, és nyugodtan tudjanak játszani. Állítása szerint a kapkodás miatt sok hiba csúszott a játékukba

A magyar válogatott csapatkapitánya hozzátette, akadtak pillanatok a mérkőzésen, amikor úgy érezték, talán most sikerülhet az egyenlítés és a fordítás, de ebből volt kevesebb, és amikor egy kicsit közelebb tudtak kerülni ellenfelükhöz, akkor a védekezésük nem működött jól, pedig a második félidőben Bíró Blanka remek teljesítményének köszönhetően nagy segítséget kaptak a kapuból.

Kovacsics hangsúlyozta, mindenkinek a legjobb nyolc közé kerülés a célja, mindenki ezért küzd, és reményei szerint mindez nem fog teljes görcsösségbe, idegeskedésbe átmenni.

"Nem könnyű ezt ilyenkor kezelni. Tavaly az EB-n tét nélkül, szabadon lehetett játszani, nem volt elvárás a csapattal szemben, most viszont van. Nehezebb dolgunk van, de biztosan úgy fogunk felmenni a pályára, hogy nyerni szeretnénk, mert mindenkinek megvannak a céljai, az álmai" 

- tette hozzá.

A Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyar válogatott kedden Montenegró ellen folytatja, majd szerdán Szenegállal, pénteken pedig Romániával játszanak a csoportkörben. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.