Ez már nem a családok éve: Áder János a túlnépesedésre figyelmeztetett

Áder János
Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról egykori iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban 2019. december 7-én.
MTI/Krizsán Csaba

A 60 éves magyar államfő egykori középiskolájában riogatott azzal a baloldali, sorosista elképzeléssel, miszerint mindössze 2-3 évtizedünk maradt, hogy ne legyen reménytelen a helyzete azoknak a fiataloknak, akik éppen hallgatták őt a a győri Révai Miklós Gimnáziumban.

Soha nem állt olyan sorsdöntő húsz-harminc év előttünk, mint ami ránk, különösen a mai fiatalokra vár. Ezek az évtizedek ugyanis meghatározzák a következő száz, de lehet, hogy ezer éveket is

- közölte.

Áder János több Fidesz-ellenes retorikai elemet is felhasznált a beszédében, így például a műanyaghasználat visszaszorítását hangsúlyozta, miközben párttársai nemet mondtak a műanyagszívszálak betiltására. 

Kitért arra is, hogy nem kellene mindent beépíteni betonnal, ugyanis a fenntartható szemléletet tovább adásával teszünk a bolygónk védelme érdekében, így van esély arra, hogy ne reménytelen helyzettel nézzenek szembe az unokáink. Fontos, hogy megőrizzük azt a természeti környezetet, ami most körbevesz minket - utasította el a például a balatoni, vagy Fertő tavi fideszes beruházásokat.

Élesen bírálta a Mészáros Lőinc tulajdonában álló Mátrai Erőművet, amikor kitért arra, hogy az üvegházhatású gázok koncentrációja még soha nem volt ilyen magas a légkörben az emberi faj megjelenése óta, mint ma. 

Ugyanígy a népesség növekedése sem volt még ilyen mértékű - figyelmeztetett a túlnépesedésre a magyar államfő. Jelenleg mintegy 7,7-7,8 milliárd ember él a Földön, azonban 2050-re már a tízmilliárdhoz fogunk közelíteni - mondta.

Áder János továbbá hangsúlyozta, hogy 1980 óta folyamatos a túlfogyasztás a bolygón, jelenleg az egy év alatt megtermelt mennyiség 1,7-szeresét fogyasztjuk el.