Kizárták az oroszokat a következő nyári olimpiáról és a 2022-es foci-vb-ről is

.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. Ez azt jelenti, hogy Oroszország nem vehet részt a 2020-as tokiói nyári olimpián és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon sem.

Ahogy korábban írtuk, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2015. novemberében lezárult vizsgálata alapján kiderült, hogy az orosz sportolókat államilag támogatott doppingolási rendszerrel "segítették".

A 2016-os riói olimpián az oroszok csak úgy versenyezhettek, hogy a sportolók indulásáról az adott sportág nemzetközi szövetsége döntött. Ezután a Nemzetközi Sportdöntőbíróság ellenőrizte az indulási kérelmeket, amelyet végül a NOB egy háromfős testülete hagyhat jóvá. Így is azonban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a teljes orosz csapat kizárásáról döntött, amelyhez a végén a súlyemelő szövetség is csatlakozott. A 2018-as dél-koreai Phjongcshangban rendezett téli olimpián az orosz sportolók kizárólag semleges zászló alatt versenyezhettek. 

4 év elteltével azonban újabb szabálytalanságokra bukkant a WADA, miután a nemzetközi szövetség felfüggesztette az Orosz Doppingellenes Labort (RUSADA), arra kötelezték a szervezetet, hogy adják át a moszkvai doppinglaborjukban tárolt adatokat.

Ezt végül csak tíz nappal a határidő letelte után tették meg.

A BBC Sports értesülései szerint azonban a WADA szakértői szeptemberben bizonyítékokat találtak arra, hogy az adatok egy részét manipulálták, mielőtt megkapták volna azokat.  A szövetség ráadásul hivatalos vizsgálatot indított azokkal a „következetlenségekkel” összefüggésben, amelyeket a moszkvai laboratórium év elején átadott elektronikus adatainak vizsgálata során fedezett fel.

A következő olimpiáról is kizárhatják Oroszországot?

A 2015-ös orosz doppingbotrány óta még mindig nem állt helyre a bizalom Moszkvával szemben. Igaz ez nem véletlen, ugyanis szeptember óta ismételten erős a gyanú, hogy az oroszok moszkvai laborjukból manipulált adatokat adtak át a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), így az országot újabb szankciókkal sújthatják.

A WADA végrehajtó bizottsága most egyhangú döntést hozott hétfőn, mivel bizonyítottnak látta, hogy

a moszkvai laborban hamis bizonyítékokat iktattak, illetve pozitív eredményeket semmisítettek meg, amelyek segítségével leleplezhetőek lettek volna a csalások.

Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy azok a sportolók, akik tudják bizonyítani, hogy nem vettek részt a laboratóriumi eredmények manipulálásában, függetlenként indulhatnak világversenyeken.

Orosz zászlót és orosz himnuszt viszont nem láthatunk sem a tokiói olimpián, sem a katari labdarúgó-világbajnokságon.

A WADA alelnöke, Linda Helleland szerint nem elég súlyos a büntetés. 

„Olyan szankciókat akartam, amelyeket nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról. Tartozunk annyival a tisztességes sportolóknak, hogy a lehető legszigorúbb ítéleteket hozzuk meg.

A WADA közleménye szerint az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek (RUSADA) 21 napja van fellebbezni, ha így tesz, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé kerül az ügy.

A WADA hozzátette, a tiltás nem vonatkozik a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság szentpétervári mérkőzéseire és a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőre, amelynek szintén Szentpétervár a házigazdája.

Medvegyev: fellebbezünk a WADA döntése ellen

"Úgy gondolom, hogy azok az orosz szervezetek, amelyek ezért felelősek, amelyek kompetenciájához ezek a kérdések tartoznak, át kell gondolniuk azt a kérdést, hogy az ilyen jellegű határozatot megfellebbezzék"

- fogalmazott az orosz kormányfő, Dmitrij Medvegyev.  

Moszkva a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) feltétlenül meg fogja fellebbezni a  WADA végrehajtó bizottságának határozatát - ezt Szvetlana Zsurova, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának első elnökhelyettese, olimpiai bajnok mondta újságíróknak. Zsurova "politikailag motiváltnak" minősítette a döntést és közölte, hogy azt először az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) megfigyelő bizottsága fogja megvitatni december 19-én.

"Száz százalék, hogy Oroszország bírósághoz fordul, mert küzdenünk kell a sportolókért"

- mondta a volt gyorskorcsolyázó.