„Téboly és ámokfutás”: Varga Judit és Kovács Zoltán védték a kormányt Brüsszelben

„Téboly és ámokfutás”: Varga Judit és Kovács Zoltán védték a kormányt Brüsszelben

Kedden tartották a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikkely szerinti eljárás második meghallgatását az Európai Unió Tanácsában, ahol Varga Judit igazságügyi minisztert az igazságszolgáltatás függetlenségéről, valamint a média és a tudományos élet szabadságáról kérdezték.

Az ülést megelőzően munkareggelit tartottak, két uniós biztos, több miniszter és majdnem minden tagállam állandó képviseletéről érkeztek hivatalnokok, hogy Gwendoline Delbos-Corfielddel beszélgessenek. Ő az a francia zöldpárti EP-képviselő, aki átvette Judith Sartentinitől az ügyet. A munkareggelin viszont Varga Judit nem vett részt, helyette ott volt Magyarország EU-hoz akkreditált állandó képviseletének jogi vezetője.

Kovács Zoltán formában

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitteren tudósított az egyébként zárt ülésről, a Tanácsot – aminek Magyarország is a tagja – a "Soros-zenekar" jelzővel illette.

Téboly és ámokfutás

- ez már Gyöngyösi Márton, a Jobbik színeiben mandátumot nyert független EP-képviselő reakciója Facebookon Varga Juditra és Kovács Zoltánra.

Varga Judit, aki múlt héten egy budapesti konferencián még azon siránkozott, hogy a magyar kormány hiába szeretne párbeszédet, senki sem hallgatja meg őket, azzal indított, hogy a meghallgatást előkészítő munkareggelire inkább el sem ment. Helyette inkább posztolgatott a közösségi médiában arról, hogy éppen az igazságért indul harcba

- írja a politikus.

Gyöngyösi egy önellentmondásra is rávilágított:

Azért, hogy mi is lássuk, hogy Varga Judit ex-asszisztens nem a semmiért veszi fel a miniszteri fizetést, a meghallgatáson már megjelent, majd a kormánypárti sajtót arról is tájékoztatta, hogy szerinte semmi gond nincs a magyarországi médiaszabadsággal. Az ellenzéki újságírókat azért a biztonság kedvéért erre sajtótájékoztatóra inkább nem hívták el.

Aztán rátért Kovácsra:

Még zavarbaejtőbb volt azonban Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő produkciója, akivel diákként valami nagyon gonosz dolgot tehettek a CEU-n, ugyanis már egy jóideje mindenütt Soros-ügynököket lát. Mára úgy tűnik, hogy rajta is teljesen elhatalmasodott a téboly, hiszen a sajtó szerint a Facebook, az Instagram és a Twitter oldalán mintegy tíz alkalommal írta le a „Soros-zenekar” szófordulatot (…)

„Erre szokták azt mondani, hogy jót nevetnénk mi ezen, csak kár, hogy velünk történik” – összegez Gyöngyösi.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Mi volt a meghallgatáson?

Zárt ülésről lévén szó, híján vagyunk a hivatalos információknak, de az Azonnali telefonon utolérte Marko Ruonala-t, a finn tanácselnökség szóvivőjét.

Ruonala szerint a mostani meghallgatás alaposabb volt a szeptemberinél, komoly és konstruktív kommunikáció zajlott két órán át, miniszterek és biztosok kérdeztek, Varga Judit nagyon alapos válaszokat adott.

A minisztert elsősorban

  • a bírói függetlenségről
  • a sajtószabadságról
  • és az akadémiai szabadságról kérdezték 
  • a szájzártörvényről viszont nem esett szó 

Magyarázatot várnak Kovács Zoltántól

Újságírói kérdésre a finn Tytti Tuppurainen EU-ügyi miniszter válaszolta, hogy a szerződések értelmében bizalmas meghallgatásról volt szó, ezért nagyon csalódottak Kovács viselkedése miatt, akitől írásbeli tisztázást várnak.