Gulyás: túl drága karbonsemlegessé válni

Gulyás: túl drága karbonsemlegessé válni

"Nem győztünk", de van esély győzelemre a karbonsemlegesség uniós kezelése ügyében - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kifejtette: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének célját senki sem vitatja, a kérdés az, hogy a terheit ki viselje; a magyar kormány álláspontja az, hogy fizessenek a szennyezők, a multinacionális vállalatok és a nagy országok. Annál is inkább, mert a kitűzött cél, az EU karbonsemlegességének elérése 2050-ig

Magyarországnak összesen ötvenezer milliárd forintjába kerülne, azaz minden egyes magyar számára minden évben 170 ezer forintba

- figyelmeztetett a miniszter.

Nemrég az uniós csúcstalálkozót megelőzően Orbán Viktor arról beszélt: Magyarország is azt szeretné, hogy 2050-re klímasemleges legyen az EU, ezért készen áll arra, hogy egy erről szóló megállapodást aláírjon, de ehhez világos pénzügyi garanciákra van szükség.

A Fővárosi Közgyűlés megállapította: klímavészhelyzet van

A Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén a főpolgármester, Karácsony Gergely javaslatára megállapította, hogy klímavészhelyzet áll fenn - írja az MTI. A főpolgármester elfogadott javaslatában az áll: „az éghajlat változása, a globális felmelegedés már jelenleg is komoly hatást gyakorol a mindennapi életünkre.

A magyar kormányfő ugyanakkor nem feledkezett meg az oroszokkal való pénzügyi együttműködésekről sem, így azt is hangsúlyozta:

atomenergia nélkül nincs karbonsemleges európai gazdaság.

Munkás ököl, vas ököl

A szájzártörvényről is szó esett; a parlamenti házszabály módosítása kapcsán Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy minden munkahelyen vannak magatartási szabályok, amiket be kell tartani, hiszen

a munkahelyeken dolgozni kell.

Persze kérdés, kinek mit jelent a munka: hiszen ez sem terjed ki mindenre, például arra sem, hogy normálisan megválaszolják az ellenzéki képviselők kérdéseit elmúltnyolcévezés, vagy sorosozás helyett. Gulyás cinikus érvelése abba az irányba mutat, hogy a kormánypártok szerint a Ház „méltósága”, valamint a parlamenti munka fogalma a bársonyszékkel körített külsőségek korlátai között maradnak, a szenvedélyes politizálást azonban legfeljebb kiprovokálni tudják, értelmezni már nem.

A magyar Országgyűlés dolga a népakarat érvényesítése, a demokrácia fenntartása, értelmes érveken alapuló viták lefolytatása. "Semmi olyat nem írtunk elő", amit kifogásolhatna az ellenzék - hangsúlyozta a miniszter.

Mint korábban részletesen megírtuk, a kormányoldal érve szerint a beterjesztés elsődleges célja a parlament méltóságának, tekintélyének visszaállítása, a rendbontások, a trágár és ocsmány beszéd megszüntetése, valamint a plenáris ülés hatékonyabbá tétele. Ebbe szerintük az is belefér, hogy a renitens, illetlenül viselkedő képviselőt kizárják a Parlament és a Képviselői Irodaház épületéből, de az is, hogy ne engedjenek ellenzéki témákat a plenáris ülés elé.

Persze egy ilyen szabályozást szinte lehetetlen következetesen alkalmazni: mint korábbi cikkünkben felvetettük, a szájzártörvény miatt az akár is előfordulhat, hogy ha Orbán Viktor a Jobbikot, és személyesen Jakab Pétert kisnyilasnak nevezi, előfordulhat-e, hogy az ellenzéki levezető elnök, mondjuk a jobbikos Sneider Tamás kivezetteti a teremből a miniszterelnököt?