Míg Vietnámban onkológiát, Kenyában két új kórházat épít a magyar kormány, itthon duzzadnak a várólisták és elmaradnak a műtétek

Míg Vietnámban onkológiát, Kenyában két új kórházat épít a magyar kormány, itthon duzzadnak a várólisták és elmaradnak a műtétek

Megkezdődött a parlament rendkívüli ülése, amit lényegében azért hívtak újra össze, mert a kormánypárti képviselők december 10-én tévedésből leszavaztak egy javaslatot. A szavazás levezénylőjétől valószínűleg rossz utasítást kaptak a képviselők, ezért 29-en igen helyett tartózkodtak. Hogy gyorsan korrigáljanak, Semjén Zsolt levelet írt a házelnöknek, hogy hívjanak össze rendkívüli ülést, Kövér László pedig így is tett. Eközben Áder János visszaküldte a törvényt, így nem kell módosítani, hanem elég újra megtárgyalni azt.

Az ülésen természetesen voltak napirend előtti felszólalások is, ahol viszont a klímaváltozáson és az egészségügyön volt a hangsúly.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a múlt heti klímaváltozással kapcsolatos Európai Tanács üléséről kérdezte a kormányt. A képviselő örvendetesnek találta, hogy Magyarország végre nem vétózott, ahogy azt korábban tette, de mint mondta, nem lehet elmenni Orbán Viktor kijelentései mellett.

A politikus úgy látja, hogy a miniszterelnök által használt klímabajnok kifejezés amellett, hogy csúsztatás még rossz képet is sugall, mivel a klímaváltozásnak nincsenek győztesei és vesztesei, csak vesztesei vannak. Ha viszont nagyon akarnánk ragaszkodni a hasonlathoz, akkor sem titulálhatnánk Magyarországot klímabajnoknak, mert a bajnoki címhez teljesítményt kell felmutatni. Az ország viszont nem a fejlesztéseknek köszönhetően csökkentette a szén-dioxid kibocsátását a rendszerváltás óta, hanem azért, mert összeomlott a gazdasága.

A képviselő kritizálta továbbá Paks 2 építését is, mert számításai szerint, ha az erőművel kapcsolatos kiadásokat összeadják, akkor kiderül, hogy az üzembe helyezése után rendkívül költséges lesz a villamosenergia. Amennyiben olcsó energiát szeretnénk, akkor az LMP szerint a megújuló energiákba kellene fektetni. Schmuck ismét felvetette a klímavészhelyzet kihirdetését és arra kérte a parlamentet, hogy klímavédelmi csomagjuk megtárgyalását tűzzék napirendre a következő ülésszakban.

Sanda Tamás államtitkár válaszában rámutatott, hogy a kormány álláspontja szerint igenis győzelmet arattak, azáltal hogy sikerült elérniük az Európai Unióban, hogy a klímavédelem elleni harc nevében ne vegyenek el pénzt a szegényebb tagállamoktól. A politikus figyelmen kívül hagyva, hogy valójában mi okozta a szén-dioxid kibocsátásunk csökkenését azt mondta, hogy legyünk büszkék arra, hogy 1990 óta ilyen mértékben sikerült csökkentenünk kibocsátásunkat.

Lukács László György jobbikos politikus azt a kérdést tette fel fórumozókra hivatkozva, hogy

„büszke-e már a miniszterelnök a világításra?”

Ezzel rámutatva, hogy Magyarország új büszkesége, a Puskás Aréna fényei éjjel-nappal világítanak. A képviselő szerint sokak szerint jobb lenne, ha a stadionban le, a dél-pesti kórházban pedig felkapcsolnák a világítást.

Mert míg a stadion díszkivilágítására költik a pénzt, addig a Jahn Ferenc Kórházat a napokban hat szakorvos hagyta el, mert úgy ítélték meg, hogy nem lehet felelősségteljes munkát végezni a jelenlegi fizetések és leterheltség mellett.

A képviselő meglátása szerint a kútvölgyi tömb költöztetése terén is káosz van.

„Amihez maguk hozzányúlnak ott nem szuperkórház, hanem szuperkáosz lesz”

-vetette a kormány szemére az egészségügy helyzetét Lukács, aki felidézte , hogy miközben a kormány még mindig nem rendezte adósságát a magyar kórházak beszállítói felé, ezzel már a betegellátást is veszélyeztetve, miközben híznak a várólisták, elmaradnak a műtétek és távoznak az orvosok, Kenyában két új kórház és egy vietnámi onkológiai intézet finanszírozására is tudtak pénzt keríteni.

„Az orvosok felmondásával ki tudja, hogyan fog alakulni a sok százezer ember sebészeti ügyeleti ellátása Dél-Pesten. Lesz- e orvos, aki ellátja a beteget az éjszaka közepén? Lesz-e egyáltalán sebészeti ügyelet Pest nagy részén? Vagy csak a lekapcsolt lámpák fogják várni a betegeket, mentőket a kórháznál?”

-tette hozzá. A hasonlatnál maradva pedig rámutatott, hogy a katasztrofális egészségügyi viszonyok miatt két év alatt egy Puskás Stadionnyi embert veszítünk el, akiknek az élete megmenthető lett volna

Rétvári Bence államtitkár erre ismét „elmúltnyolcévezett” egyet és elkezdte sorolni az egykori szocialista kormányok egészségügyi intézkedéseit. A Jahn Ferenc Kórházból távozó orvosok kapcsán elmondta, hogy a kórházban 23 sebész dolgozik, így hat sebész távozása miatt nem fog összeomlani az ellátás, ez csak rémhírterjesztés az ellenzék részéről, akiknek inkább köszönetet kellene mondania az orvosoknak és elismerni a kormány egészségügyért tett erőfeszítéseit.

Az államtitkár azt elfelejtette hozzátenni, hogy hiába dolgozik 23 sebész, ha közülük csak hét láthat el ügyeletet és az említett hat szakorvos éppen ebből a hét főből került ki.