Áder szerint nem a tb-törvény szégyenteljes, hanem a kritizálók magatartása, ezért alá is írta

Áder szerint nem a tb-törvény szégyenteljes, hanem a kritizálók magatartása, ezért alá is írta

Áder János aláírta a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosítását, a szájzártörvény néven elhíresült jogszabály alapján a házelnök akár hat hónapra is megvonhatja a fizetésüket országgyűlési képvisőknek, valamint 60 napra kitilthatja őket a parlamentből.

A törvénymódosításról itt írtunk részletesen:

Mit érdemel az a bűnös, aki beleül Orbán Viktor székébe?

Kezdjük azzal, hogy a szájzártörvény valóban több mint egyszerű politikai gumicsont, és nemcsak az ellenzék számára pofon. (Persze azzal a kitétellel, ha alapvetésnek fogadjuk el, hogy a parlamenti képviselők - akár még a kormányoldalon is - azért veszik fel a fizetésüket, hogy a magyar állampolgárok érdekit képviseljék, működtessenek egy demokratikus jogállamot, sőt, még a közvagyon megfelelő célú elköltése feletti őrködés is a feladataik közé tartozik.)

Szintén kihirdették a pártok frakcióalapítási jogainak korlátozását. Áder aláírta az új tb-törvényt is, ami pont a legszegényebbeket érinti a legrosszabbul.

A köztársasági elnök magyarázatot is adott:

Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik – különösen advent idején – indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben. Mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

A tb-törvényről itt írtunk részletesen:

"Akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg!"

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási (tb) ellátásról szóló, előző héten elfogadott új törvényt és ezért annak visszavonását követeli - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel. A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást.