Betlehembe és Jeruzsálembe mehetnek karácsonykor a gázai keresztények

Betlehembe és Jeruzsálembe mehetnek karácsonykor a gázai keresztények

A heves bírálatokat követően  Izrael mégis megkezdte a belépési engedélyek kiosztását a Gázai övezetben élő keresztényeknek, akik így Betlehembe és Jeruzsálembe látogathatnak karácsonyozni - jelentette hétfőn az EFE spanyol hírügynökség hivatalos palesztin forrásokra hivatkozva - írja az MTI. 

"Eddig 55 esetben kaptunk engedélyt a belépésre Ciszjordániába és Jeruzsálembe a közül a 600 kérés közül, amelyet a múlt héten küldtünk el az izraeli félnek"

- mondta az EFE-nek Kámil Ijád, a gázai ortodox egyház szóvivője.

Az izraeli hadseregnek az 1967-ben elfoglalt területek civil ügyeiért felelős (COGAT) osztálya az előző nap tájékoztatott arról a döntésről, amelynek értelmében "intézkedéseket terjesztenek ki a Gázai övezet keresztény lakossága javára Karácsony alkalmából". "Ezeknek az intézkedéseknek a részeként belépési engedélyt adnak Jeruzsálembe, illetve Júdeába és Szamáriába (Ciszjordániába) a biztonsági értékeléseknek megfelelően, valamint tekintet nélkül a kérelmezők korára" - áll a beszámolóban.

A mostani döntést megelőzően szentföldi keresztény vezetők fogalmaztak meg bírálatokat, köztük a ferences Pierbattista Pizzaballa apostoli adminisztrátor, aki úgy vélte: a belépési engedélyek hiánya egy "újabb büntetés" az övezet blokádja által "igazságtalanul sújtott kis közösséggel szemben".

Az izraeli hatóságok azóta tartják blokád alatt a keskeny tengerparti övezetet, hogy

2007-ben a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet kiszorította a Palesztin Hatóságot (PH) a Gázai övezetből, és átvette annak irányítását.

A blokád értelmében az izraeli hatóságok ellenőrzik az övezetbe tartókat és az onnan kiutazókat, valamint egyes áruk - egyebek között a gyógyszerek és az üzemanyag - forgalmát a térségen keresztül.

Pizzaballa a múlt héten Gázába ment, ahol misét celebrált a helyi keresztény közösség támogatásának jeleként. A közösség létszámát mintegy 900-ra becsülik, legtöbbjük a görög ortodox rítust követi, valamivel több mint százan katolikusok.