Mégis elfoglalhatja helyét az Európai Parlamentben a bebörtönzött volt katalán elnökhelyettes

Mégis elfoglalhatja helyét az Európai Parlamentben a bebörtönzött volt katalán elnökhelyettes

A spanyol állam és intézményeinek jogi képviseletét ellátó testület (Abogacía del Estado) azt kérte hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróságtól, tegye lehetővé, hogy a zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt 13 év börtönbüntetésre ítélt Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes elfoglalhassa képviselői helyét az Európai Parlamentben (EP).

A spanyol igazságügyi minisztérium alá tartozó testület ugyanakkor azt is kérte a legmagasabb szintű igazságszolgáltatási fórumtól, hogy a "lehető leghamarabb" kérje az EP-től a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A spanyol igazságügyi szerv azt követően volt köteles dönteni, hogy a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság december 19-én úgy döntött:

az európai parlamenti képviselő Junqueras mentelmi joga már érvényben volt, amikor októberben a spanyol legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte őt.

Az uniós bíróság a volt katalán elnökhelyettes azonnali szabadon bocsátására szólított fel. Az ítélet leszögezi: az Európai Parlament képviselőjének megválasztott személy a választási eredmény nyilvánosságra hozatalának pillanatától hivatalos státuszt kap, és az ezzel járó mentelmi jogban részesül.

Junqueras előzetes letartóztatásban volt, amikor a 2019 májusi európai parlamenti választásokon képviselőnek választották, majd októberben több katalán függetlenségi vezetővel együtt 13 év börtönbüntetésre ítélték Spanyolországban közpénz hűtlen kezelése és a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazással és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben.

Bár a spanyol igazságügyi minisztérium alá tartozó testület elismerte Junqueras megválasztásának érvényességét, leszögezte, hogy a vele szembeni ítélet "teljes mértékben érvényes", amelyet a "büntetőeljárás alapvető szabályait szigorúan betartva" mondtak ki.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: az igazságügyi testület jelentése kulcsfontosságúnak számít abból a szempontból, hogy Junqueras pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) megkönnyítse a kormányalakítást. Az ERC ugyanis jelenleg is tárgyalásokat folytat a november 10-i előrehozott parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot szerző baloldali Szocialista Munkáspárttal (PSOE) arról, hogy az ERC tartózkodjon a szavazáson annak érdekében, hogy Pedro Sánchez szocialista vezető kisebbségi koalíciós kormányt alakíthasson a baloldali radikális Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) párttömörüléssel. (MTI)

A volt katalán miniszterelnököt előbb tartóztatnák le, minthogy átvehesse mandátumát - Strasbourgban tüntettek

Míg a nagyok zárt ajtók mögött éppen arról döntöttek, hogyan osszák szét az Európai Unió vezető pozícióit, addig jelentős tömeg gyűlt össze az Európai Parlament épülete előtt katalán zászlókat lengetve. Ők nem a pozíciók miatt emelték fel a hangjukat, hanem azért, hogy szavazataik, amit a volt katalán elnökre, Carles Puigdemontra és társaira adtak, ne vesszenek kárba.