Elfogadta a kormány az atlétikai vb megrendezéséhez szabott fővárosi feltételeket

Elfogadta a kormány az atlétikai vb megrendezéséhez szabott fővárosi feltételeket

Megjelent a Magyar Közlönyben a határozat, amellyel a kormány elfogadta a fővárosi közgyűlés feltételeit a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésével kapcsolatban. 

A kormány áttekintette a feltételeket, amelyekről a határozatban azt írják, hogy egybeesnek a korábbi kormányzati szándékkal. Budapest vezetése korábban ezeket kérte a világverseny, és az azzal kapcsolatos munkálatok támogatásáért cserébe:

  1. a következő 5 évben az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintból fejleszthetik a kerületi önkormányzatok az egészségügyi alap- és szakellátást.
  2. a kormány teljesíti a közösségi közlekedés fejlesztéséről szóló, Tarlós Istvánnal kötött megállapodását.
  3. Csepelen ne valósuljanak meg élsport-beruházások, az atlétikai stadion megépítésével együtt növeljék a zöldfelületeket, induljon el a Csepeli Nagyerdő Program.
  4. a versenyre épülő stadionnal kapcsolatos valamennyi szerződés, költség legyen nyilvános.
  5. a tervezett létesítmény ne csak sportcélokra, hanem szabadidős és rendezvénycélokra is legyen alkalmas.

A miniszterelnök az érintett minisztereket és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost jelölte meg felelősnek. A kormány egyúttal arra kérte az érintetteket és Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy közös levélben tájékoztassák a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget a megállapodásról.

Karácsony Gergely még novemberben jelezte, hogy feltételekkel támogatja a 2023-as atlétikai vb megrendezését. A kormány jelezte, hogy vállalja a feltételeket, de azokat eddig nem adta írásba, ezért a főpolgármester nemrég arról beszélt, hogy ha a kormányzati álláspontot tartalmazó rendeletet nem teszik közzé év végéig, akkor nem lesz verseny.