Sneider: "Mindig érdekes Gyurcsány Ferenc szájából viszonthallani a Fidesz vágyait"

Sneider: "Mindig érdekes Gyurcsány Ferenc szájából viszonthallani a Fidesz vágyait"

Gyurcsány Ferenc az elmúlt napokban kiterítette lapjait a 2022-es választást illetően: a DK vezetője közös ellenzéki listát és közös miniszterelnök-jelöltet akar. Az elképzelést Vona Gábor keményen kritizálta, az ATV-ben vitát is tartottak róla:

Vona Gábor a DK-s Rónai Sándorral vitázott a közös lista értelméről

Mint ismert, korábban Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a Facebook-oldalán üzent Vona Gábornak, mert a volt pártelnök csütörtökön élesen támadta Gyurcsány Ferenc javaslatát, amely szerint az ellenzéknek közös miniszterelnök-jelölttel, közös jelöltekkel, közös listán kellene indulnia 2022-ben. Vona Gábor a válaszában vitára hívta a DK-s politikust, amelyet Rónai Sándor elfogadott.

Ezúttal Sneider Tamás, a Jobbik elnöke reagált az ex-miniszterelnök szavaira:

Mindig érdekes Gyurcsány Ferenc szájából viszonthallani a Fidesz vágyait és talán már a választási törvénytervezet-módosítását. Minden politikai vezető tudja az ellenzéki térfélen, hogy együttműködés nélkül a Fidesz az általa létrehozott választási és politikai rendszer keretei között szinte leválthatatlan, ezáltal a politikai közösségek párbeszédre és konstruktivitásra vannak ítélve, ha nem akarják az idők végezetéig fenntartani az Orbán-kurzust, az azzal együtt járó mértéktelen korrupciót és dölyfösséget.

A politikus szerint "az önkormányzati választás mindenki számára világosan megmutatta, hogy amikor egyénekről kell dönteni, a választópolgárok szívesen felsorakoznak a Fidesz jelöltjével szemben egy hiteles ellenzéki jelölt mögé. A sikeres választási recept ennélfogva leegyszerűsödött: a képviselőjelöltek kapcsán a regnáló rendszer, vagy, ha úgy tetszik, mindenki Magyarországa jelöltje között kell választani".

Sneider leszögezi, hogy

A pártlistákon ugyanakkor már megjelennek az egyéni értékrendből fakadó különbségek.

A Jobbik elnöke úgy látja, magyar választópolgárok százezrei rendelkeznek olyan határozott világnézettel, hogy nekik a választási programok támogatásáról szóló döntés a demokratikus szabadságjogok részét képezi, amit nem lehet elvenni tőlük. Ráadásul ez a Fidesznek is "kedvére való lenne".

Megengedheti-e magának az ellenzék, hogy akár több százezer választója lelkiismereti okokból üresen hagyja a pártlistás szavazólapját?

- teszi fel a kérdést Sneider, aki arról is írt posztjában, hogy a megyei önkormányzati választáson néhány helyen próbálkozott az ellenzék a közös listával, de nemhogy erősödés, épp az ellenkezője történt.

Pedig ezeken a listákon még csak nem is szerepeltek a pártvezetők, így nem kellett senkinek Jakab Péterre, Gyurcsány Ferencre, Fekete-Győr Andrásra vagy jómagamra szavaznia. El kell fogadni, hogy jelentős számban vannak olyan választók, akik még a remélt kormányváltás kapcsán sem képesek bizonyos pártvezérekre szavazatukat adni.

Jó reggelt! A politika verseny

A 2019-es évet egy személyes hangvételű publicisztikával zártam, amelyben többek között azt írtam, hogy azok az erők formálhatják majd az ellenzéket, amelyeknek ehhez a legerősebb lesz a támogatottságuk, a százalékok tekintetében a legnagyobb biztos szavazói bázissal rendelkeznek (jelenleg a DK áll a legjobban az ellenzéki pártok közül).