Tusk: az osztrák néppárti-zöld koalíció iránymutatás a Néppárt számára

Tusk: az osztrák néppárti-zöld koalíció iránymutatás a Néppárt számára

Az EPP elnöke szerint az éghajlatvédelem a keresztények tizenegyedik parancsolata.

Az Európai Néppárt elnöke szerint a néppárti-zöld osztrák kormánykoalíció fontos iránymutatás az egész pártcsalád számára.

„Az osztrák koalíció nem csupán Sebastian Kurz kancellár taktikai sikere. Fontos iránymutatás az egész EPP számára. Az éghajlatvédelem és a bolygónk védelme, nekünk keresztényeknek, a tizenegyedik parancsolat. Ausztrália figyelmeztet!”

- írta Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a Twitteren.

 

Szombaton a Zöldek megszavazták a rendkívüli kongresszusukon az Osztrák Néppárttal való kormánykoalíciót. Az új kormányt az Osztrák Néppárt vezetője, Sebastian Kurz fogja vezetni, az alkancellár a Zöldek vezetője, Werner Kogler lesz. Az új kormánykoalíció célja, hogy Ausztria úttörő szerepet töltsön be Európában: a kormánykoalíciós megállapodás értelmében az ország elkötelezte magát amellett, hogy 2040-re klímasemlegessé válik. 

 

A leendő osztrák kormánypártok megegyeztek a „politikai házasságtörés" szabályairól

Csütörtök délután mutatta be Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és Werner Kogler, a Zöldek elnöke a több mint 300 oldalas kormányprogramjukat. A két párt alkotta kormánynak tíz néppárti és három, a Zöldek által delegált minisztere lesz. Megállapodott a kormányalakításról a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek - jelentette be szerda este Sebastian Kurz, az ÖVP listavezetője, volt kancellár.