ÚJ NAT: Több Wass Albert, Szabó Magda és Agatha Christie

Béremelést akarnak a pedagógusok
Fotó: MTI

A kormányközeli Magyar Nemzet szerint hamarosan bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat, a technológia és tervezést.

A lap forrásaira hivatkozva azt írja, korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben.

Nemcsak a tananyagot tekintve lesznek változások: az Életvitel és gyakorlat nem lesz önálló terület többé. Ismert, jelenleg ide tartoznak az olyan témák, mint a háztartástan, a KRESZ, a pályaorientáció, a gazdasági ismeretek vagy a családi élet. A továbbikban ezek az ismeretek más tantárgyakba olvadnak bele. 

Önálló tantárgyként jelenik meg a jövőben a Technológia, amin belül létrejön a technológia és tervezés nevű új tárgy. Ez a jelenlegi technika, illetve informatika tárgyak továbbfejlesztett összeolvadása. Az Ember és természet műveltségterület a továbbiakban Természettudomány és földrajz néven fut majd, valamint átalakul az Ember és társadalom terület is. 

További nem elhanyagolható változás, hogy a jelenlegi NAT az egyes tématerületek súlyozását csak százalékos arányokban fejezi ki, az új változat pontos óraszámokat tüntet fel, kétévenkénti bontásban. Ami pedig a diákokat illeti: az eddigi heti maximális óraszám a korábbi 35 helyett ezentúl csak 34 lehet középiskolában, még a legfelső évfolyamokon is.