A félreértések miatt végül februártól lesz ingyenes a meddőségkezelés

meddőség
pixabay

Orbán Viktor mai kormányinfóján bejelentette, hogy a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások a félreértések miatt végül február elsejétől válnak ingyenessé.

Tavaly decemberben jelentette be Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy 2020. január 1-től ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Az év első napjaiban, aztán robbant a hír, hogy a méregdrága gyógyszerek éppen ugyanannyiba kerülnek, mint tavaly.

Az államtitkár ezután arra hivatkozott, hogy véletlen rosszul mondta az időpontot és nem január, hanem június elsejétől válnak csak ingyenesen elérhetővé a kezelések.

A miniszterelnök ezért ma tiszta vizet öntött a pohárba és bejelentette, hogy a félreértés miatt már február elsejétől elérhetővé teszik az ingyenes kezeléseket.

Orbán Viktor a meddőségi központok állami kézbe kerüléséről elmondta továbbá, hogy azokat jogilag nem államosították, hiszen nem elvették a tulajoktól, hanem megvásárolták tőlük. Ezt két okból tették. Az első bioetikai kérdés. Életvédő kormányként ugyanis tudni akarják, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel. Bioetikai szempontból csak akkor tudnak felelősséget vállalni egy programra jelentkezőnél, ha tisztában vannak azzal, hogy mi zajlik a folyamat egésze alatt.

A második ok, hogy ingyenessé szeretnék tenni a kezeléseket. Így mivel azok mostantól nem piaci alapon történnek, jobbnak látták kivonni az intézményeket a piacról.

Orbán elmondása szerint Kásler Miklós emberminiszter hamarosan nyilvánosság elé áll egy kidolgozott rendszerrel, amiben szerepel, hogy hol és milyen meddőségkezelési centrumok jönnek majd létre. A miniszterelnök a magánbefektetőknek azt üzente, nem javasolja, hogy ezt a területet célozzák be, ugyanis az állam nem fog engedélyt adni hasonló piaci intézmények létrehozására.