Hét hónapja döntött Trump az iráni kémfőnök likvidálásáról

Trump
Twitter

Az amerikai elnök már hét hónappal ezelőtt eldöntötte Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű egysége vezetőjének likvidálását - jelentette hétfőn az NBC amerikai televízió meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva.

A csatorna úgy tudja, hogy az elnöki döntés júniusban született meg, de azzal a feltétellel, hogy végrehajtása előtt Trumpnak még egyszer jóvá kell hagynia azt. A döntést azt követően hozta meg, hogy júniusban Irán lelőtt egy amerikai drónt. Ekkor John Bolton, az akkori nemzetbiztonsági tanácsadó azonnali válaszcsapást és Szulejmáni megölését sürgette. Trump viszont azt mondta, hogy ez csak abban az esetben valósulhat meg, ha "Irán amerikai életeket követelő csapást mér".

Jogszerű volt Szulejmáni megölése?

Nemcsak Kászim Szulejmáni tábornok likvidálásának következményeiről, hanem annak jogszerűségéről is komoly nemzetközi diskurzus alakult ki. Belefér-e, hogy egy harmadik ország területén, annak engedélye nélkül lebombázzák egy állam magasrangú tisztviselőjét? Az AP próbált utánajárni a kérdésnek, de jelen pillanatban rendkívül nehéz meghatározni a pontos választ.

Kászim Szulejmáni megölésének terve a csatorna szerint először 2017-ben fogalmazódott meg, amikor Herbert McMaster volt a nemzetbiztonsági tanácsadó, de 2018 áprilisában, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóvá történő kinevezése után került szóba komolyabban is.

(MTI)